понедельник, 29 июля 2013 17:09
Олексій Лупоносов
Олексій Лупоносов
керівник Українського банківського порталу, доктор економічних наук

Податком на Wi-Fi влада хоче відтягнути дефолт

Постачальників пристроїв, обладнаних приймачами і передавачами бездротового інтернету Wi-Fi, зобов'яжуть отримувати спеціальний дозвіл. Таку ініціативу запропонували у Нацкомісії з регулювання зв'язку та інформатизації. Введення плати пояснюють тим, що через масове розповсюдження техніки із бездротовим інтернетом, діапазон Wi-Fi став дуже "засмічений" радіосигналами і це погіршує якість інтернету.

Дозвіл Нацкомісії на один пристрій коштуватиме 10 гривень. Звісно, ці 10 гривень ляжуть на плечі покупців. Тобто кожен електронний гаджет із бездротовим інтернетом подорожчає на цю суму. У мене, наприклад, із Wi-Fi не лише телефон, а ще телевізор і принтер. Ця функція є у більшості сучасних пристроїв. Адже вона вже давно набула громадського значення. За її допомогою люди спілкуються із родичами, дізнаються новини, висловлюють думки, працюють. Це вже невід'ємна частина цивілізованого світу. А в нас Wi-Fi хочуть оподаткувати, зробити дорожчими щонайменше на 10 гривень переважну більшість мобільних телефонів, смартфонів, планшетів, ноутбуків, нетбуків, роутерів та іншої мультимедійної техніки.

Процес введення додаткової плати при імпорті Wi-Fi пристроїв займе три місяці, кажуть у Нацкомісії.

Проте у країнах Західної Європи електроніка із безпровідним інтернетом не підлягає перевірці спеціальних держустанов, вона не оподатковується. У багатьох містах є безкоштовний Wi-Fi, особливо у парках, скверах, на площах тощо. А ось у країнах Африки безпровідний інтернет навіть у готелях платний.

Те, що в Україні вирішили брати 10 гривень за довідки для електроніки із безпровідним інтернетом не дивно. За рахунок цих фінансових надходжень хочуть наповнити бюджет. Адже там бракує грошей на виконання запланованих витратних статей. Це видно із останніх нововведень влади. Лише за минулі 4 місяці ввели спецмито на іноземні автомобілі, податок на допомогу вагітним, податок на грошові перекази із-закордону. Планували ввести податок на депозити, обмін валют, на закордонні путівки тощо.

У розвинених країнах теж вистачає податків, але їх вводять на початку року, щоб установи до них підготувалися — розрахували власні витрати і прибутки. А у нас нові податки вводять посеред року чи в кінці. Потім приватні підприємці не знають, чим їх платити. Така поведінка теперішньої влади свідчить одне — нашій економіці серйозно загрожує дефолт і уряд намагається його відтягнути у часі. За даними CDS, менше, ніж за рік ймовірність дефолту в Україні збільшилася із 10 до 50 відсотків. Але внутрішній дефолт уже давно почався. Адже дефолт — це неможливість платити за своїми статтями. В Україні ця проблема вже доволі гостра. Вона існує практично в усіх сферах. Наприклад, на проспекті Перемоги у Києві почали міняти асфальт, люки підняли на три шари. Два поклали, а на третій забракло коштів. Ось так люки й стирчать, а розмітку вже наносять на другий шар. У Одеській області в Лиманському ще навіть не починали ремонт аварійного колектора, більшість вітчизняних медустанов не мають передбаченого бюджетом фінансування.

Незважаючи на це, влада продовжуватиме й надалі витягувати із населення гроші. Можливо, наступним запропонованим збором буде платний вхід на цвинтар. Половина населення його точно не уникне, адже час від часу ходить на могили своїх рідних.

Сейчас вы читаете новость «Податком на Wi-Fi влада хоче відтягнути дефолт». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі