пятница, 09 сентября 2011 12:00
Олександр Гунько
Олександр Гунько
Олександр Гунько

Світло зі Сходу

- Київ стає донецький, - каже син. Він не був у столиці п'ять років. - Після Майдану тут таке світло йшло від людей. А зараз ніби все те саме, і українську мову можна почути, а на лицях якась безнадьога й злість. Як у шахтарів, які цілий день гарують у забої, а потім виходять на-гора, і в них нема навіть сил, щоб напитися.

Коли в листопаді 2004-го в Харкові почався свій Майдан, син із другом ставив перший намет. Це вже пізніше в наметовому містечку з'явилися племінник Ющенка Ярослав, поет Сергій Жадан та інші відомі особи.

Мені здалося, що у нас тепер буде, як у Польщі

- У нас на площі Свободи навпроти стояли два табори, - розповідав син. - У "біло-блакитному" увесь час було темно й похмуро. А в "помаранчевому" стояв такий позитив, усі веселилися й раділи. Коли оголосили результати третього туру, ми з другом ішли додому й роздавали календарі з підковою. Ніхто їх не викидав, усі вітали одне одного. Мені тоді здалося, що в нас тепер буде, як у Польщі.

Син працює менеджером у великій харківській компанії, яка продає метал. По роботі йому доводиться часто їздити Східною й Центральною Україною. Помітив, що настрої  людей останнім часом різко змінюються.

- Мене радує, що Донбас починає прокидатися, - каже. - Тоді, 2004-го, до нас підходили мускулисті понурі шахтарі й готові були розтерзати всіх, хто за Ющенка. Тепер самі ладні за вила братися. Вони думали, що оберуть свого президента і їм стане краще. А стало гірше. За Юльки гречка була по 6 гривень, а зараз - по 30. Після Євро-2012 Україна вибухне. Але тепер нове світло прийде зі Сходу.

Сейчас вы читаете новость «Світло зі Сходу». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі