понедельник, 08 января 2024 22:05
Николай Несенюк
Николай Несенюк
Журналист

Вчинок Кубертена

Востаннє Олімпійські ігри відбувалися в Парижі майже 100 років тому. Про цю подію там міцно забули. На стадіоні "Коломб", де проходили основні події Ігор 1924-го, про це вже ніщо не нагадує. У цьому я колись переконався особисто. Тепер на колишньому Олімпійському стадіоні в паризькому передмісті грають у регбі. Спортсмени та тренери, в яких я запитав про Олімпійські ігри на цьому стадіоні, не мали про це жодного поняття.

Справді, що спільного між скромними змаганнями аматорів, якими були Ігри в Парижі 100 років тому, й нинішнім глобальним спортивним видовищем із двома сотнями країн-учасниць? Але спільне у двох змагань, між якими минуло 100 років, дуже навіть є. На Олімпійські ігри-1924 не допустили команду Німеччини, яка була ініціатором найстрашнішої на той час світової війни 1914–1918 років. Участь країни-агресора, з чиєї вини Європу було зруйновано, очевидно суперечила гаслам і принципам Олімпійських ігор сучасності, відроджених за ініціативи француза П'єра де Кубертена. Тоді це було нескладно: Міжнародний олімпійський комітет на той час очолював сам Кубертен – шляхетний барон, який особисто воював на тій війні проти німецьких агресорів.

Це були останні Ігри під його керівництвом. Уже за 12 років Олімпійські ігри урочисто відкривав Адольф Гітлер. Після чого ці змагання періодично ставали місцем демонстрації світовими диктатурами своєї спортивної величі. Ігри 2024 року в Парижі мають шанс повернутися до олімпійських принципів де Кубертена, якщо до змагань, як і 100 років тому, не допустять спортсменів країни-агресора. На жаль, ніхто рівний баронові на посаді голови МОК за 100 років так і не з'явився. Зате агресорів вистачало завжди.

Сейчас вы читаете новость «Вчинок Кубертена». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі