воскресенье, 03 сентября 2006 11:47

Виповнилося 2 роки з дня теракту у школі в Беслані

 
Сьогодні виповнюється 2 роки з дня трагічної розв"язки теракту в школі N1 у північноосетинському місті Беслан.

Сьогодні о 12.05 у всій республіці буде оголошено хвилину мовчання. Саме в цей час в школі, захопленій терористами, пролунав перший вибух, який поховав надії на мирне закінчення захоплення заручників.

У дворі школи N1 діти, які постраждали під час теракту, та їхні однолітки випустять в небо 333 повітряні кульки (за числом жертв трагедії).

Потім на Бесланському меморіальному кладовищі відбудеться покладання квітів і вінків до Древа скорботи - пам"ятника, який було відкрито на роковини теракту.

У зв"язку з проведенням траурних заходів навчальний рік в Беслані розпочнеться 5 вересня.

Траурні заходи пройдуть сьогодні і у Владикавказі.

Нагадаємо, що група озброєних бойовиків у масках і бронежилетах приїхала в Беслан в середу, 1 вересня 2004 року, і захопила школу N1, де на той момент проходила ранкова лінійка. У заручниках у терористів опинилася понад тисяча дорослих і дітей. У момент захоплення і в перші години після цього бойовики убили 17 людей.

У подальші 3 дні терористи не висували чітких вимог і відмовлялися від передачі заручникам ліків, води і продуктів харчування.

2 вересня терористи погодилися вступити в переговори з колишнім президентом Інгушетії Русланом Аушевим, після чого відпустили 26 заручників - жінок і неповнолітніх дітей.

У п"ятницю, 3 вересня, близько дванадцятої членам оперативного штабу вдалося домовитися про евакуацію тіл заручників, убитих в перші дні захоплення. Коли рятувальники МНС почали перетягувати тіла, в спортзалі школи пролунало два потужних вибухи. Частина заручників кинулися бігти і бойовики відкрили по них вогонь. У відповідь спецпідрозділи були вимушені почати незапланований штурм будівлі.

Терористи чинили запеклий опір, прикриваючись заручниками. Операція зі звільнення людей і ліквідації бойовиків тривала до пізнього вечора п"ятниці. Силовим структурам довелося застосувати важке озброєння - танки і вогнемети "Джміль". При цьому будівля школи була частково зруйнована.

За останніми даними, внаслідок теракту 1-3 вересня 2004 року загинуло і пізніше померли від поранень 333 людини, зокрема 186 дітей. Отримали поранення 728 заручників і жителів міста, а також 55 співробітників ФСБ, МНС, міліції і військовослужбовців.

За даними слідства, в школі терористи утримували 1128 заручників. При проведенні спецоперації було врятовано 918 людей. Всього у справі про напад бойовиків на школу в Беслані потерпілими визнані 1315 людей.

За даними Генпрокуратури, в банду, що вчинила напад на школу, входило 32 людини, зокрема дві "смертниці", які підірвалися ще до штурму. В ході спецоперації вдалося затримати одного бойовика - Нурпаші Кулаєва, 26 років. Інші були знищені.

У травні 2005 року у Владикавказі розпочався суд над тим єдиним, хто залишився в живих терористом Кулаєвим. Йому було пред"явлено звинувачення за вісьмома статтями Кримінального Кодексу, зокрема в бандитизмі, тероризмі, вбивстві, посяганні на життя співробітника правоохоронних органів, захопленні заручників, незаконному зберіганні, носінні, придбанні зброї, боєприпасів і вибухових речовин. Суд засудив його до довічного ув"язнення.

Розслідування основної справи про теракт у Беслані продовжене до січня 2007 року, повідомляє УНІАН.

Сейчас вы читаете новость «Виповнилося 2 роки з дня теракту у школі в Беслані». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі