пятница, 21 июня 2013 14:23
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Ув'язнивши Тимошенко, Янукович перекреслив свої шанси на другий термін

Отримавши жадану посаду президента, Віктор Янукович відразу почав думати про другий президентський термін. А для цього, на його переконання, треба було всього-на-всього усунути від політичного життя свою головну суперницю Юлію Тимошенко.

Його команда взялася за цю справу рішуче і серйозно. Але відсутність стратегічного мислення зіграла з "регіоналами" злий жарт, і вони наробили купу помилок. По-перше, Тимошенко можна було б і не тривожити — її рейтинг і так почав падати. Нині вона була б хіба що керівником фракції "Батьківщина" в парламенті. І перебрала на себе увесь негатив від "тушкування", розбрату та інших негативних процесів у фракції, що тепер доводиться розсьорбувати Арсенію Яценюку.

По-друге, затіваючи судилище, варто було думати на кілька ходів уперед. І призначити на цю справу не молодого суддю, а досвідченого і авторитетного фахівця, який зумів би провести процес юридично бездоганно. Виконавши замовлення, Родіон Кіреєв наробив стільки процесуальних помилок, що вони ще довго вилазитимуть "регіоналам" боком, як шило з мішка. Європейський суд з прав людини уже визнав арешт екс-прем'єрки під час судового процесу незаконним. У його провадженні і вся "газова" справа, за якою Тимошенко отримала 7 років. Мало хто з фахівців сумнівається, що вона вирішиться на користь бранки.

До того ж, цією справою українська влада зіпсувала відносини із Заходом. Американські та європейські можновладці переконані, що це політична розправа над опоненткою, а українське правосуддя виявилося повністю дискредитованим. Нові кримінальні справи проти Тимошенко тільки посилюють відчуття їх замовності і заангажованості.

Та й в Україні чимало громадян не вірять у справедливість процесу над екс-прем'єркою. "Вони усі повинні сидіти, то чому мусить віддуватися тільки вона?" - доводиться чути від пересічних громадян.

Отже, ув'язнивши Тимошенко, Янукович зіпсував свій імідж і в країні, і за кордоном. Чим практично перекреслив свої шанси на другий термін. Бо змусив згуртуватися опозицію і переконав Захід у своїй свавільності і антидемократичності. А там таких не люблять. Тепер він веде відчайдушні переговори з Німеччиною про можливість звільнення опонентки для лікування. Аби виторгувати собі індульгенцію у вигляді угоди про асоціацію України з ЄС.

Та навряд чи це допоможе. Першим дзвінком для Януковича стало рішення Євросуду по арешту Тимошенко. А ось і другий: за останнім опитуванням Київського міжнародного інституту соціології у президентському рейтингу його обійшов Віталій Кличко. Два роки тому, коли Генпрокуратура вручила Юлії Тимошенко постанову про притягнення як звинуваченої, він був у цьому рейтингу лише шостим.

Сейчас вы читаете новость «Ув'язнивши Тимошенко, Янукович перекреслив свої шанси на другий термін». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі