суббота, 22 февраля 2014 15:45
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Український народ переміг і Януковича, і Путіна

Останні дні події в Україні змінюються з карколомною швидкістю. Здавалося, ще недавно ми бачили по телевізору кадри, як під Адміністрацією президента "беркутівці" по-звірячому гамселять мітингувальників. А нині майданівці супроводжують спецпризначенців до місць дислокації, щоб народ не вчинив над ними самосуд.

Мій 33-річний син з літа минулого року працює в Москві. Спілкуємося з ним по скайпу.

— Я так переживав за вас, останні два дні ходив як прибитий, - каже. - А тепер пишаюся українцями, бо революція таки відбулася — у свідомості. Так що я приїду у відпустку вже в іншу країну. Росіяни шоковані. Це повна капітуляція Кремля. Мені літній москвич сказав: "Саня, мы, москали, теперь сидим у телевизоров, смотрим на Украину и тупо завидуем. У вас есть народ. А у нас — царь-самодержец и "Газпром". Респект Украине".

Зрозуміло, що росіянам і кремлівському політикуму ще належить осмислити те, що відбулося в Україні. Наші громадяни нарешті показали, що вони — народ і почали реалізувати своє конституційне право бути джерелом і носієм влади. Українці довели і владі, й опозиції, що це його право носить зовсім не декларативний чи ритуальний характер, а є невід'ємним і незаперечним. Жаль, що за цей урок для політичних еліт народу довелося заплатити дорогою ціною — життям своїх синів і дочок.

Ще кілька місяців тому здавалося, що режим стоїть міцно і впевнено. Опозиція була безпорадною, а влада все більше нахабніла. Після першого побиття студентів на мирному Майдані "регіонали" аплодували за це Андрію Клюєву. Сьогодні вони масово тікають з тонучого партійного корабля, деякі — аж за кордон. Путінські мільярди не допомогли режиму втриматися. Під рішучим і відважним натиском народу він упав як колос на глиняних ногах, згорнувся мов карточний будиночок. Український народ переміг і Януковича, і Путіна.

Тепер у нас нарешті з'явилася надія будувати зовсім іншу Державу. У якій людина є найвищою цінністю, а закон однаковий для всіх. У якій можновладці слугують народові, а не визискують його. У якій правоохоронні органи захищатимуть громадян, а не можновладців. У якій чиновники не будуватимуть "царські села" на вкрадені з казни мільярди.

Звичайно, це станеться не відразу і автоматично. Попереду — важкий шлях становлення громадянського суспільства і народовладдя. Але найголовніший крок зроблено. Ми скинули з себе ярмо страху і повірили у власні сили. Значить, усе інше нам теж вдасться.

Сейчас вы читаете новость «Український народ переміг і Януковича, і Путіна». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі