среда, 27 ноября 2013 14:20
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Европейско-донецкий гамбит: жертва королевы

Європейський Союз готовий відступити від вимог випустити екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко при підписанні угоди про асоціацію з Україною. Про це говориться в аналітичному огляді американського інвестиційного банку Bank of America Merrill Lynch. "Ми дійшли висновку, що ЄС готовий відступити від вимоги випустити Тимошенко в даний час, особливо враховуючи, що вона, швидше за все, оголосить готовність залишитися у в'язниці, якщо об'єднання буде досягнуте", - говориться в огляді.

Отже, Євросоюз може розіграти з президентом Віктором Януковичем політичний гамбіт з жервою білої королеви. Як-то кажуть, "поматросили и бросили". І це після багатьох клятвених заяв високопоставлених чиновників про те, що доля Тимошенко — головна вимога Європи для підписання угоди. Адже в країні, що хоче приєднатися до сім'ї цивілізованих народів, не повинно бути політичних в'язнів.

Та європейці погано знають донецьких. Для них випустити головну політичну опонентку означало б показати свою слабкість. А такого навіть власний електорат не подарує. У нащадків половецьких степів та Куликовського поля нема понять про милосердя, толерантність чи права людини. Там логіка проста, як двері: "Буде сидіти! Я сказав". Тому Янукович, як великий актор, зумів витримати паузу до останнього акту останньої дії і загнати єврочиновників у глухий кут.

Термін "гамбіт" походить від від італійського gambetto — "підніжка". Так називають шахові дебюти, у яких одна з сторін пропонує жертву фігури з метою отримання позиційних переваг чи створення атаки на короля суперника. У разі прийняття жертви виникає прийнятий гамбіт, при її відхиленні — відмовлений.

У нашому випадку підніжку пропонують Януковичу, але чи прийме він її? Та й взагалі, український президент грає не за європейськими правилами, а за своїми. У будь-який момент може скинути усі фігури з шахової дошки і оголосити китайську нічию. Тобто, відтермінування угоди про асоціацію на невизначений час.

Тож Захід має зрозуміти: грати із шахраями небезпечно і безперспективно. Особливо з жертвою головної фігури.

Сейчас вы читаете новость «Европейско-донецкий гамбит: жертва королевы». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі