воскресенье, 22 сентября 2013 09:39
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Янукович не хоче випускати Тимошенко

На Ялтинському саміті президенту України Віктору Януковичу довелося відповідати на не дуже приємне для нього питання про долю ув'язненої Юлії Тимошенко. Для багатьох політиків Заходу звільнення екс-прем'єрки є головною вимогою щодо підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Та й на відкритті саміту президент Литви Даля Грибаускайте зазначила, що проблема вибіркового правосуддя і ув'язнення Тимошенко залишається головним каменем спотикання для реалізації євроінтеграційних намірів Банкової. В усьому іншому Україна практично відповідає вимогам ЄС для підписання угоди.

Сам Янукович ясно дав зрозуміти: доля Тимошенко може бути вирішена в судах або через "добровільне рішення" екс-прем'єрки. Причому наш гарант щиро демонструє свою непричетність до будь-яких судових процесів. Хоча усім знають, хто в домі хазяїн і чию волю виконують кирєєви і вовки.

Із цього напрошується простий висновок: Янукович не хоче випускати Тимошенко ні за кордон, ні із в'язниці. Бо якби хотів, то давно б це зробив. У всякому разі опозиціонери неодноразово підказували варіанти: декриміналізувати статтю, по якій засуджена Тимошенко; ухвалити закон про амністію; помилувати президентським указом тощо. А після рішення Європейського суду з прав людини про незаконність і політичну вмотивованість арешту екс-прем'єрки Верховний суд міг відправити її справу на новий розгляд, випустивши бранку з колонії.

Але жодного варінту Банкова уперто не розглядає. Крім одного: "добровільного рішення". Вочевидь це означає, що Юлія Володимира має звернутися до Віктора Федоровича зі слізним проханням про помилування. Але зрозуміло, що вона цього не зробить. Бо поставить хрест на своїй політичній долі. Та хіба для цього вона стільки витерпіла, щоб стати на коліна перед своїм головним ворогом життя?

Втім, до кінця року очікується винесення остаточного рішення Євросуду з прав людини. І тоді українській владі доведеться визнати усі звинувачення щодо Тимошенко незаконними. Якщо у листопаді угода про асоціацію буде таки підписана.

Сейчас вы читаете новость «Янукович не хоче випускати Тимошенко». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

62

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі