воскресенье, 06 октября 2013 14:14
Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький
Заступник директора Агентства моделювання ситуацій

Якщо Тимошенко житиме ідеєю "реваншизму", це зіграє на руку Януковичу

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко прийняла пропозицію лікуватися в Німеччині. При цьому Тимошенко просить не розцінювати її можливий виїзд до Німеччини як еміграцію: "Я ніколи і ніде не проситиму політичного притулку, не ховатимуся по закордонню. Я своє вже давно відбоялася", - сказано в заяві Тимошенко.

Фактор Тимошенко заважає підписанню Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, а звільнити її і впустити до політичного процесу, президент зараз не може. Настає патова ситуація. Найкращий варіант вирішення всіх проблем — це її лікування в Німеччині.

Зважаючи на те, що це політична гра, то, певно, екс-прем'єр взяла якісь зобов'язання на себе. Питання це обговорювалось не один місяць. Вона не погоджувалась на це раніше, проте зараз вирішила отримати максимум із цієї ситуації. Адже ось-ось має вирішитись доля інтеграції країни, і вона вирішує за два тижні до того їхати до Німеччини. Розумний крок. Що є дуже важливим так це те, що екс-прем'єрка повністю лишається пов'язаною із цією Угодою, тобто вона не випадає із інформаційного поля.

Окрім того, зараз вже нові обставини. Вона вже відсиділа два роки, харизму свою підтвердила, бажання боротися із режимом — теж підтвердила, тому вже можна і в нових умовах себе спробувати. І хоча Тимошенко показала, що вона не боїться викликів, перед нею вони постануть. Нині краще діяти більш-менш на волі, підготуватися, і за нових обставин продовжувати боротьбу.

В неї буде нова комунікація, адже стане напіввільною людиною. Найбільша її проблема — листи, коментарі, візити депутатів — все це було незрозумілим для суспільства. Тепер вона зможе нормально доносити свої інформаційні посили. Це — один із основних аргументів такого рішення Тимошенко.

Якщо Янукович виконає вимогу і випустить Тимошенко закордон — він іміджево виграє. Адже Луценка вже відпустив, що теж позитивно відобразилось на його рейтингу довіри. Він виглядатиме позитивно, як в очах виборців, так і західної спільноти, яка для нього дуже важлива. Це квиток президента до цивілізованого світу, адже його знову почнуть запрошувати, він буде їздити по світу, спілкуватися із політичними лідерами. І якщо Тимошенко буде жити ідеєю "реваншизму", то це буде грати на руку Януковичу.

А поки йому потрібно виходити із патової ситуації, в яку він себе загнав. Можливо, не зовсім швидко, не зовсім правильно, але він це робитиме.

Лишається один, але великий мінус для Януковича в такій ситуації — сама Тимошенко. Вона на волі і в тюрмі — це різні ситуації. Її складно прогнозувати, вона вміє діяти ризиковано, вміє нав'язувати рішення та ставити питання до порядку денного, тобто задавати тон. А от як вона цим скористається, чи зможе вона "вклинитися" в боротьбу між опозиційними кандидатами — чи зможе вона стати "надлідером" в цій ситуації — ці питання стануть зрозумілі найближчим часом.

Судячи з усього, єдина умова Януковича перед західними партнерами така: він фактично звільняє Тимошенко, але вона не бере участі в президентській гонці. Тимошенко має стати більш гнучкою і зрозуміти, що якщо вона дійсно хоче повернутись до великої політики, то має зараз домовитись із тими гравцями, які є в Україні. Звичайно, вона може домовитися, проте це буде залежати від того, чи змінить свою точку зору стосовно єдиного кандидата на президентський пост. Думаю, що скоро вона вже інакше погляне на цю ситуацію.

Сейчас вы читаете новость «Якщо Тимошенко житиме ідеєю "реваншизму", це зіграє на руку Януковичу». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі