понедельник, 04 февраля 2013 14:56
Тарас Березовець
Тарас Березовець
Політтехнолог, директор PR-групи Polittech

Хорошковський образився на владу і ще заявить про себе

Колишній перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський за $2,5 млрд продав 100% UA Inter Media Group, основним активом якої є телеканал "Інтер", власнику холдингу Group DF Дмитру Фірташу. Учасники ринку основною версією продажу каналу називають прагнення убезпечити актив після конфронтації з прем'єр-міністром Миколою Азаровим. Як повідомляють джерела, сам Хорошковський залишив Україну.

Ще до відставки Хорошковського активно мусувалася тема, що він вирішив нібито підтримувати на президентських виборах одного з кандидатів, який має стати конкурентом чинного голови держави Віктора Януковича. І цим кандидатом називали Віталія Кличка, якого Хорошковський мав намір підтримувати через свої медіа-активи, насамперед, через телеканал "Інтер". Однак, остаточно вони не домовилися, але таке бажання у віце-прем'єра було.

Коли людина пропонує надати свій телеканал конкуренту чинного президента, то до нього рано чи пізно мало виникнути запитання. Тим паче, після відставки Хорошковського "Інтер" вже змінив свою інформаційну політику. Практично після жовтня на телеканалі почали з'являтися критичні сюжети, особливо щодо прем'єра Миколи Азарова, з яким у Хорошковського були досить напружені взаємини. Потім на "Інтері" з'явилася і програма Анни Безулик "Справедливість", яка надає рівний майданчик і для влади, і для опозиції. Це все свідчить про те, що у будь-якому випадку Хорошковський вирішив зайняти більш критичну позицію до чинної влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Для любого авторитарного режима характерно истребление своего окружения" - эксперт о Хорошковском

Однак, сама оборудка з продажу UA Inter Media Group для мене є сумнівною. По-перше, у Фірташа немає таких коштів, адже $2,5 млрд, за які нібито було продано активи, — це астрономічна сума і фізично її у Фірташа немає. Тому ця оборудка більше схожа на передачу активів своєму партнеру.

Думаю, є два варіанти: або цієї оборудки взагалі не було, і просто Фірташ стає на чолі медіа-групи, або ж телеканал було йому віддано за генеральною довіреністю. У такому випадку на чолі каналу реально стають зовсім інші люди, у яких такі кошти є. У будь-якому випадку це формальна передача каналу, оскільки, я переконаний, таких коштів у Фірташа немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Лигачева рассказала, как Хорошковский насолил Левочкину и Фирташу

Щодо самого Хорошковського, то, як на мене, це ще далеко не кінець історії. Він ображений на владу і буде шукати можливості ще заявити про себе. Зокрема, він може скористатися допомогою своїх зв'язків у Російській Федерації. Як варіант, Хорошковський може шукати можливості підтримки великого російського бізнесу когось з кандидатів у президенти, який буде опонентом Януковича.

Крім того, не варто забувати, що ходили й чутки про те, що Хорошковський запускатиме якийсь новий партійний проект на підтримку одного з кандидатів у президенти. Цей варіант є цілком можливим. Він зможе дистанційно керувати цим проектом, де б не перебував.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Хорошковского заставили продать "Интер" - Сюмар

У будь-якому разі політичні перспективи особисто у нього можуть з'явитися тільки зі стартом президентської кампанії. Тоді можна буде красиво подати історію про те, що він — політичний біженець, який втік від влади, а зараз він формально входить у команду якогось з кандидатів у президенти. Цю "легенду" можна красиво розкручувати. Також можна буде і нагадати про те, що він активно критикував Азарова.

Хорошковський, мабуть, не змириться. Це не та людина, яка буде займатися тільки бізнесом. Він досить молодий і буде шукати способи себе ще проявити.

Сейчас вы читаете новость «Хорошковський образився на владу і ще заявить про себе». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі