А якщо Трамп програє? Чи можливе силове захоплення Білого дому

Взимку 2021 Трамп програв вибори, але не прийняв поразки. І організував штурм Капітолію силами своїх агресивних прибічників. Та чи можливе повторення подібного сценарію після 5 листопада?

Чи визнає Трамп поразку? Не визнає, і це майже факт. Він сам занадто багато про це говорить, і це відтворює і його оточення. Проте в порівнянні із 2021 роком, це буде набагато складніше.

Конгрес із 6 жовтня 2021 року вніс правки в саму процедуру затвердження результатів виборів. Раніше для того, щоб зупинити процес затвердження, достатньо було голосу одного сенатора та одного конгресмена (відповідно, під час затвердження в Сенаті та Палаті представників). Проте поточні правила вимагають спільного голосу 87 голосів конгресменів та 20 сенаторів, аби зупинити підрахунок.

Але навіть якщо він знайде ці голоси, далі процедура передбачає голосування в межах кожної з палат, і тут Трампу потрібна більшість в обох випадках. Поки що складно передбачити, звісно, результати конгресових виборів, але важко уявляється сценарій, за якого трампісти беруть стабільну більшість в обох палатах і точно контролюють весь Конгрес. Зупинити тимчасово, затягнути процес - можливо, але не перевернути гральний стіл повністю.

...більшість кандидатів на губернаторські посади, яких підтримував Трамп, програли. А отже, і на рівні окремих штатів підняти електоральну революцію буде вкрай складно

Важливо також не забувати, що більшість кандидатів на губернаторські посади, яких підтримував Трамп, програли. А отже, і на рівні окремих штатів підняти електоральну революцію буде вкрай складно. Тим паче, що після 2021 року з'явилася можливість в судовому порядку пришвидшено розглядати усі питання щодо чесності голосування - відповідно, і максимально швидко розбиратися з усіма неточностями та максимально швидко завіряти результати виборів.

Варто і про безпеку сказати - у ФБР вже декілька років працює окремий відділ, який займається виключно попередженням політичного насилля та недопущенням повторення 6 січня. Тому і тут система безпеки буде діяти набагато оперативніше і продуманіше реагувати, ніж в 2021 році. Крім того, основна частина лідерів та активістів організацій, на які покладався Трамп три роки тому - QAnon, Oath Keepers, Proud Boys - або під слідством, або за ґратами після тих подій, тому активу також менше в рази порівняно з 2021 роком.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі