Агенцію оборонних закупівель розформують: надто сумлінно працює

Якщо ревно стежити, щоб не допускати переплат посередникам на стратегічних закупівлях та сприяти розвитку вітчизняної збройної промисловості - це до добра не доведе. Принаймні - в Україні. Чому?

Хочуть ліквідувати Агенцію оборонних закупівель. Це найголовніший орган із забезпечення війська боєприпасами, технікою тощо. Нещодавно створений, він уже показав цікаві результати.

Чому назріває таке рішення? Ймовірно, через те, що хочуть повернути стару схему роботи. Коли закупівлі необхідного для ЗСУ відбуваються в основному через спецімпортерів - уповноважених державою фірм із закупівель чутливої продукції. Раніше саме вони, як посередники, постачали до 70% усіх товарів, котрі брала Агенція. У поточному році ж Агенція, по-перше, зменшила їхню частку в своїх контрактах до 18%. По-друге, стала сама напряму купляти за кордоном (23% закупівель). І, що головне, більшу частину бюджету - майже 60% - перекинула на внутрішній ринок. Це майже революція, з нуля до 60%!

Хто раніше контролював спецімпортерів? Мабуть, ті ж самі люди, котрі саботували вітчизняне виробництво снарядів, мін, патронів тощо. Бо завозити з-за кордону було простіше, і заробляти простіше

До того, ж частка посередників у імпортних контрактах Агенції впала з 80% до 40%. Хто раніше контролював спецімпортерів? Мабуть, ті ж самі люди, котрі саботували вітчизняне виробництво снарядів, мін, патронів тощо. Бо завозити з-за кордону було простіше, і заробляти простіше. І, звісно, терпіти такий наступ на позиції своїх годівничок вони не хочуть.

Ліквідацію пропонують здійснити шляхом приєднання до іншого органу, котрий закупляє "цивільну" продукцію для ЗСУ - Державного оператора тилу. Який має в кілька разів менший штат, займається на порядок менш критичними для армії речами, має менші бюджети. Мотивують нібито стандартами НАТО, але це пряма брехня - натовські представники тут навпаки, виступають за посилення Агенції.

P.S. Маю симпатію до Агенції через те, що саме вона почала закупляти той перелік дронів, який відмовлялося раніше придбати Міноборони і якого так потребувала армія.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі