Сценарії розвалу Росії: громадянська війна і колапс економіки

Падіння економіки породжує в суспільстві ненависть до "інакших" - і в шовіністичній Росії ця ненависть квітне буйним цвітом. Економіка країни-агресорки теж сповзає у прірву. Коли чекати кінця?

Ми хочемо, щоб Росія розвалилась і перестала бути імперією. Для цього нам потрібна громадянська війна. Поки що, на жаль, базовий сценарій не каже нам про те, що в осяжному майбутньому це буде. Проте ми сподіваємось. І ключ для цього - в економіці.

Чому ключ в економіці? Тому що нам потрібно, щоб одні люди в Росії зненавиділи інших. Найкраще це може статися по лінії фашисти проти мусульман. Вже зараз є передумови. Тим більше, що і тих, і тих - в Росії багато. З одного боку, багатотисячні марші тих самих фашистів, як нещодавно було в Пітері. З іншого - бородані Кадирова, які бігають навіть по Москві з автоматами. Проте поки що ці дві групи не стикаються. Вони, може, і ненавидять один одного, проте не назбиралось критичної маси ненависті. Недостатньо в Росії поки що активних фашистів.

Піднесення Гітлера сталося на тлі безпрецедентного економічного занепаду у Німеччині. Людям погано, люди починають шукати винного. І легше за все знайти винних в "інакших"

Що формує ненависть до людей, які відрізняються від тебе? Криза. Економічна криза. Піднесення Гітлера сталося на тлі безпрецедентного економічного занепаду у Німеччині. Людям погано, люди починають шукати винного. І легше за все знайти винних в "інакших". Тоді це були євреї. Зараз, після ковіду та кількох років великої інфляції, в Європі стався спалах популярності ультраправих. І ненависті до мігрантів, яку активно розпалює російська пропаганда та її корисні ідіоти, такі як Ілон Маск. Це не мігрантів стало якось суттєво більше чи вони почали поводити себе інакше. Ні. Це люди в Європі стали жити гірше, рівень життя впав на тлі інфляції, і виникло бажання знайти винних. І от вам дають відповідь - мігранти.

На щастя, падіння рівня життя зараз не можна порівняти з кризою, після якої до влади прийшов Гітлер. Тому, власне, і рівень підтримки фашистів у Європі поки обмежений. Причому, чим бідніший регіон, тим менше там мігрантів, і тим більше там люблять ультраправих. Типовий приклад - Східна Німеччина. Мігранти туди не дуже їдуть. А ультраправі виграють саме там. На заявах про страшних мігрантів. А там, де мігрантів багато - чомусь ультраправі не популярні.

Та сама історія у США. Є заможні демократичні штати, куди і йдуть мігранти. І є бідні республіканці штати, де влада лякає людей мігрантами. І мігранти туди не їдуть. А оскільки економічне зростання залежить від наявних трудових ресурсів, то штати з мігрантами показують динамічне економічне зростання. А штати без мігрантів - падають у рівні життя. І продовжують підвищувати градус власної ненависті до мігрантів. Бо хтось же має бути винен, що рівень життя падає. А тут ще в твіттері пишуть, що мігранти можуть і твого кота з'їсти.

...щоб ненависть в Росії визріла до рівня "вбивати один одного" із поточного рівня побутового шовінізму, потрібне економічне падіння. Воно стане необхідною, але недостатньою умовою громадянської війни в Росії

Таким чином, щоб ненависть в Росії визріла до рівня "вбивати один одного" із поточного рівня побутового шовінізму, потрібне економічне падіння. Воно стане необхідною, але не достатньою умовою громадянської війни в Росії. Як може бути спровоковане те падіння? Швидкий шлях - звісно, дешева нафта. Тоді б усе було просто. Але для цього потрібна світова фінансова криза. Чи, принаймні, криза в Китаї. Це можливо, але поки що не є базовим сценарієм.

Другий сценарій - ефект санкцій і війни. Росія рухається по ньому, але поки що повільно. Проте рухається. Минулого тижня Центральний Банк Росії ще раз підвищив облікову ставку до 19% (в Україні тим часом 13%). Вони намагаються побороти інфляцію, яка поки що зовсім не галопує, але вже починає виходити з-під контролю на тлі гігантських витрат, пов'язаних із війною. А саме інфляція в Європі стало допоміжним фактором для зростання популярності місцевих фашистів. То ж Росія рухається у правильному напрямку.

...є надія, що Центральний Банк не впорається зі своєю задачею і сповзання Росії в кризу продовжиться. Це буде мотивувати Путіна відмовитись від ультиматумів і зголоситися на справжні перемовини

Чи зможе Центральний Банк зупинити цей поступ і взяти інфляцію під контроль, затискаючи економіку і позбавляючи її грошей? Парадокс у тому, що їхні дії боротьби з інфляцією не впливають на основну причину інфляції. На воєнні витрати, які й розганяють ціни. Проте це б'є по нормальній економіці, не пов'язаній із веденням війни - вона й так страждає від санкцій. І на диво - стала страждати сильніше. Вторинні санкції з 14-го пакету виявились ефективними і суттєво підкосили економіку Росії. Тому є надія, що Центральний Банк не впорається зі своєю задачею і сповзання Росії в кризу продовжиться. Це буде мотивувати Путіна відмовитись від ультиматумів і зголоситися на справжні перемовини. Бо, розганяючи фашизм по всій Європі, він чудово розуміє, звідки все береться. І що може загрожувати особисто його владі.

Чи встигне Путін зупинити війну до того моменту, поки ситуація в економіці не пройде точку неповернення і не запустить сценарії дестабілізації всередині Росії? Ми цього не знаємо. І не можемо знати. Як не можемо передбачити, чи не посилиться внутрішня криза в Росії якимось Чорним Лебедем, який прилетить з Китаю і не обвалить ціни на нафту. І тоді ні про який контроль вже не йтиметься.

Який урок для України? Пам'ятати це замкнене коло бідності і ненависті. Ми будемо потребувати мігрантів після війни для економічного зростання

Проте економіка - то єдиний ключ до розпаду Росії. Як вона, саме економіка, колись розвалила СРСР. Який урок для України? Пам'ятати це замкнене коло бідності і ненависті. Ми будемо потребувати мігрантів після війни для економічного зростання. Наша демографія жахлива. Без мігрантів не буде суттєвого зростання, не буде грошей для пенсій і соціалки. Але якщо ми дамо ненависті і расизму домінувати, то мігранти не з'являться. Ми будемо ставати біднішими, і ще більше ненавидіти мігрантів, яких навіть в очі ніколи не бачила більша частина населення. Але це - точно не про історію успіху.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі