Путін втретє збільшує армію. У США розрахували, до чого це призведе

Росія впевнено йде ва-банк: витрати на оборону країни-агресорки в 2024- 2026 рр зростуть до 7% ВВП. Це майже стільки ж, як витрачав СРСР напередодні свого розпаду. Тенденція?

Утримання армії чисельністю 1,5 млн осіб коштуватиме російському бюджету понад 3 трлн рублів щорічно, що приблизно вдвічі вище за довоєнний рівень витрат на військових.

Про це йдеться у доповіді старшої наукової співробітниці Фонду Карнегі за Міжнародний Світ Дари Массікот. Указ про збільшення чисельності армії з 1,3 до 1,5 млн. осіб у понеділок підписав Володимир Путін.

Якщо раніше російські контрактники отримували в середньому близько 300-400 тисяч рублів на рік, то тепер з урахуванням усіх виплат можуть розраховувати на дохід до 10 млн рублів за три роки

Подробиці. Витрати на особовий склад російської армії на тлі війни в Україні стали вищими, ніж будь-коли раніше, йдеться в доповіді. Якщо раніше російські контрактники отримували в середньому близько 300-400 тисяч рублів на рік, то тепер з урахуванням усіх виплат можуть розраховувати на дохід до 10 млн рублів за три роки.

Після зростання чисельності армії до 1,5 млн чоловік, майже половина - 695 тисяч - будуть контрактниками, говорив у грудні 2023 року тодішній міністр оборони Сергій Шойгу. За збереження нинішньої моделі виплат контрактникам, за розрахунками Массікот, базові річні витрати на зарплати військовим становитимуть 2-2,5 трлн рублів.

...утримання такої армії коштуватиме понад 3 трлн рублів на рік, йдеться у доповіді. Збереження нинішнього рівня зарплат протягом тривалого часу може змусити Міноборони почати скорочувати інші витрати...

З урахуванням інших витрат: на житло, навчання, пільги - утримання такої армії коштуватиме понад 3 трлн. рублів на рік, йдеться у доповіді. Збереження нинішнього рівня зарплат протягом тривалого часу може змусити Міноборони почати скорочувати інші витрати - на навчання, закупівлю обладнання чи боєприпасів, вважає Массікот.

Залучення нових військових до армії посилить і напругу на ринку праці, йдеться у дослідженні. Збільшення чисельності армії буде дорогим не лише з погляду зарплат та соціальних виплат, а й, фактично, спровокує подвоєння наявної військової інфраструктури в Росії. Для кожної нової дивізії потрібно побудувати щонайменше п'ять чотириповерхових казарм, від п'яти до десяти житлових будинків для сімей військових, а також школи та другу інфраструктуру, пише РИА Новости. Витрати можуть виявитися непомірними для перевантаженого оборонного бюджету, йдеться у доповіді.

Встановлена ​​Путіним чисельність армії має сенс лише за умов воєнного часу, написала Массікот у соцмережі X після публікації указу Путіна. На її думку, після закінчення війни в Україні сценарій збереження такої великої професійної армії виглядає малоймовірним. Найімовірнішим видається повернення до пізньорадянської системи змішаної готовності, яка існувала і в перше пострадянське десятиліття, вважає Массікот. Така схема передбачає існування активної армії в 1 млн осіб поряд із великим резервом особового складу та обладнання, яке може бути мобілізовано за необхідності.

Загальні витрати Росії на оборону на тлі збільшення витрат на виплати військовим та відновлення техніки у 2024-2026 роках можуть досягти 13 трлн рублів на рік та перевищити 7% ВВП

Реальна чисельність армії може не досягти 1,5 млн осіб, якщо за це потрібно заплатити ціну, яку Кремль не готовий платити, – наприклад, оголосять нову мобілізацію, написала Массікот у X. Контекст. Загальні витрати Росії на оборону на тлі збільшення витрат на виплати військовим та відновлення техніки у 2024-2026 роках можуть досягти 13 трлн рублів на рік та перевищити 7% ВВП, йдеться у доповіді. Такого рівня видатків на оборону не було з часів пізнього СРСР, зазначає Массікот.

Путін збільшив чисельність армії втретє від початку війни. До цього він збільшував чисельність армії у серпні 2022 року (з 1 млн до 1,15 млн осіб) та у грудні 2023 року (до 1,3 млн).

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі