"Рожеві єдинороги" на $400 млрд. Як згаяти рік побудови енергосистеми

Україна вже могла мати достатню кількість генерації для безболісного проходження зими. Але... Абсолютно фантастичний план, який Україна подала у Лондоні в 2023-му - відбив бажання у інвесторів вкладатися в нашу енергетику. Як це сталося?

З інтерв'ю Володимира Кудрицького:

"Я зараз взагалі про те, що у нас чомусь мало згадують, що історія про необхідність будівництва децентралізованої генерації була сформульована ще на початку 2023 року після першої ракетно-дронової кампанії росіян.

Якби на початку 2023 року ми прийняли 2-3 речі, які врешті-решт регулятор прийняв у 24 році, то ця децентралізована генерація могла б бути побудована вже

І це теж питання правильного планування і пріоритетів. Якби на початку 2023 року ми прийняли 2-3 речі, які врешті-решт регулятор прийняв у 24 році, то ця децентралізована генерація могла б бути побудована вже.

Я просто нагадаю, що в той час в Лондон повезли презентацію по енергетиці, яка передбачала побудову 300 гігаватів нової потужності, це в енергосистемі, яка споживає менше 20 гігаватів взимку. Тоді був презентований план, за яким ми просили 400 мільярдів євро інвестицій в сектор. Цей план готував Шурма.

Західні партнери на це все подивилися, хтось в кулуарах посміявся, хтось з жахом в очах просто пішов з тієї конференції. Але жодного реального проєкту або жодних великих інвестицій та презентація, на жаль, так і не змогла залучити.

...ми втратили рік, а то і півтора через те, що просто показали, скажемо так, візію, яка не мала нічого спільного з нагальними потребами енергосистеми сьогодні

І ми втратили рік, а то і півтора через те, що просто показали, скажемо так, візію, яка не мала нічого спільного з нагальними потребами енергосистеми сьогодні. Справа в тому, що потреби енергосистеми рахуються в "Укренерго". І у нас є чітке розуміння, скільки та чого треба побудувати.

Це 3 гігавати маневрової потужності на газі або на біомасі, 4 гігавати додаткових сонячних станцій і до 5 гігаватів вітру, а також гігават батарейних систем накопичення енергії. От рецепт. Він дуже конкретний, дуже простий. Для нього не треба витрачати 400 мільярдів євро, і навіть 100, і навіть 40. А коштує це всього-на-всього 10 млрд.

І спосіб побудови цих потужностей, про які я сказав, він не полягає в тому, щоб створити новий умовний "Укрпостачдержавенерго". Він полягає в тому, щоб створити умови, щоб це все побудував приватний бізнес.

А ми замість цього спочатку ганялися за якимись нездійсненними мріями, а зараз ми робимо акцент на те, що все побудують державні компанії."

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі