Іранські ракети вже в Росії. Та це не все, чим іранці поділилися з окупантами

Наразі складно сказати, які ракети опинилися у ропорядженні Кремля. Однак відомо, що іранці могли допомогти російським конструкторам оптимізувати процес виготовлення ракетних двигунів. Що це означає?

Щодо ірано-російського ракетного трансфера. Стосовно балістики - поки рано поспішати із заявами щодо типу оперативно-тактичних ракет, які Іран міг передати Росії, ну і відповідно, які цілі та на яку глибину вони будуть таргетуватись.

Адже раз на те пішло, згадувані у ЗМІ Fath-360 - це зменшена копія Fateh-110 дальністю мінімум 300 кілометрів, тому є великий шанс, що ми всі зараз колективно поплутаємось в очікуваннях, а іранські балістичні ракети полетять на значно більшу глибину й будуть завдавати значно більших руйнувань, ніж доти уявлялося.

...щось достеменно виявити щодо типів ракет, які опинилися в розпорядженні росіян, можна лише після того, як будуть виявлені та досліджені уламки цього ракетного озброєння

Але як показує практика, щось достеменно виявити щодо типів ракет, які опинилися в розпорядженні росіян, можна лише після того, як будуть виявлені та досліджені уламки цього ракетного озброєння. Так було і з північнокорейським KN-23, і в перших епізодах застосування гіперзвукового "Циркона" для ударів по Україні.

Тим більше, що воєнно-політичне керівництво Ірану у своїх міркуваннях щодо передачі ракет росіянам навряд чи керується західною логікою ескалації/деескалації, скоріше - як той чи інший трансфер зброї може відповідати їхнім уявленням про "шлях джихаду проти невірних".

А от наступний момент, на який у нас чомусь не звернули належної уваги - технології дозвукових крилатих ракет на кшталт Х-101 та "Калібр", якими росіяни били по нашій енергетиці. Мінфін США у своєму пакеті санкцій щодо іранських суб'єктів згадав, зокрема, одне КБ, яке передавало свої напрацювання росіянам щодо силових установок для крилатих ракет.

...потужності з виробництва двигунів є одним із обмежувальних факторів у здатності російського ВПК виготовляти далекобійні крилаті дозвукові ракети

Без двигуна ніяка ракета до цілі не полетить, яка б там електроніка не стояла. А нюанс в тому, що на Х-101, як ракеті повітряного базування та "Калібрі", як ракеті морського базування, стоїть той самий тип силової установки - ТРДД-50 (тільки в різних модифікаціях), який виготовляється лише на одному підприємстві - "ОДК-Сатурн". Очевидно, що потужності з виробництва двигунів є одним із обмежувальних факторів у здатності російського ВПК виготовляти далекобійні крилаті дозвукові ракети.

І тут цілком можливо, що іранські ракетники якраз встигли надати консультацію своїм російським колегам, як їм спростити виробництво ракетних двигунів, знизити технологічний рівень і натомість збільшити випуск інструментів для ударів по нашій енергетиці.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі