Перший синьо-жовтий над парламентом України. Як це було?

Символічні знаки під час визначних подій: ми прочитуємо їх одразу, або через роки, але скасувати їх - неможливо. Що сталося під час першого підняття державного прапору України над Верховною Радою?

Це сталося 4 вересня 1991. Уже в незалежній цылих 10 днів Україні депутати гаряче дискутували з приводу прапора на куполі Верховної Ради.

Врешті люди, які стояли на вулиці, побачили, що радянський червоно-синій почав спускатися донизу. Натовп заревів від тріумфу - нарешті сталося, імперія впала. Хтось згадував відомий з історії момент, коли спускали прапор Британї над парламентом Індії. Ще мить - і мав з'явитися довгожданний синьо-жовтий.

Переплутані прапори кілька хвилин ніби боролися між собою за першість, в натовпі наростало незадоволення. Врешті прапори спустили і за мить над куполом замайорів таки синьо-жовтий

І він справді почав здійматися щоглою догори, але... поруч із ненависним червоно-синім. Досі неясно - це було результатом чиєїсь недбалості, чи злого умислу, але цей момент став символом наступних років незалежності, коли Україна важко виплутувалася з радянських тенет. Переплутані прапори кілька хвилин ніби боролися між собою за першість, в натовпі наростало незадоволення. Врешті прапори спустили і за мить над куполом замайорів таки синьо-жовтий. Хоча ще 23 роки після цього шпиль над прапором вінчала радянська зірка. Її позбулись щойно після Революції Гідності.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі