Блиск і падіння голови АМКУ, або 70 млн із бабиної панчохи

Пересісти в крісло губернатора з прокуратури і підгребти під себе грошові потоки регіону. За 10 років накрасти десятки мільйонів гривень, навіть не замислюючись, як це все пояснити суспільству. А коли приходять слідчі - вигадати казочку про бабусю-мільйонерку. І це - голова Антимонопольного комітету?

Ота сумна фігура на художній фотці НАБУ - це голова Антимонопольного комітету Кириленко. Це дуже точна метафора щодо соціального ліфту Єрмака-Зеленського. Вони підбирають тебе десь в прокуратурі, роблять тебе губернатором Донеччини, ти сідаєш на хабарницьке кешфло, скуповуєш таку купу квартир і машин по всій Україні, що виглядаєш не тільки красивим, але і достатньо розумним, щоб очолити АМКУ. І тебе призначають в конкурентне відомство. Але ти настільки бездарний у цій економічній галузі, що максимум, на що тебе вистачає - це призначити своїм замом в АМКУ свого зама із Донецької обладміністрацій. Якого ти також підтягнув з прокуратури.

...потім активісти добиваються відкриття декларацій та закону про те, що коли ти не можеш пояснити, де ти взяв гроші на придбання апартаментів, машин, землі на 70 мільйонів гривень - то це незаконне збагачення

А потім активісти добиваються відкриття декларацій та закону про те, що коли ти не можеш пояснити, де ти взяв гроші на придбання апартаментів, машин, землі на 70 мільйонів гривень - то це незаконне збагачення. І тут ти своїм прокурорським умішком починаєш щось белькотіти про те, що це бабушка у 90-ті роки вклала свої ваучери в "Стірол" і так шикарно інвестувала ті ваучери, що потім продала акції і стала мільйонершою.

Хто жив у 90-ті - той в цирку не сміється. Я жив. Тому відразу, коли Георгій Шабаєв у "Схемах" зробив про це історію - зрозумів, що Кириленку гаплик. Не знаю, про що думали в Офісі президента. Але точно бачу, що вони його не врятували. Президент не звільнив його з посади, щоб НАБУ і САП прийшли вже за "колишнім" головою АМКУ.

Звісно, я не можу виключати, що на Кириленка забили тому, що його АМКУ - це справжня нікчема у вертикалі влади Зеленського. Президент з 2019 року послідовно гробив цей орган, який потенційно міг би стати крутим антиолігархічним жупелом. Але спочатку він розігнав розумних і красивих. Потім звільнив Терентьєва і замінив на подружку дружини Піщанську. Це призвело до потужного падіння айкью в Комітеті через низку звільнень на різних щаблях посадової драбини. А потім і цю подружку відкомандирував гробити Рахункову палату. А замість неї і поставив цього прокурора Кириленка.

І зараз АМКУ - це орган, де в ліпшому випадку виписують штраф за неправильний тендер сто років тому. Навіть корупційна каса звелась до жалюгідних подробиць та дозволів на M&A.

...свою лепту вніс і особисто Зеленський. Саме після його зустрічі з Кауфманом держава повернула вже виплачені "табачниками" мільярдні штрафи за картельну змову на гуртовому ринку сигарет

Я вам розповів реальну історію деградацію Антимонопольного комітету. Якби ви не іронізували над "сортами лайна" - я не погоджусь. Після другого Майдану цей орган справді починав круті речі. Жаль, що Терентьєв і прісні потім злили в унітаз справи по Ахметову, дозволили розвалитись в суді історії про Фірташа. Але свою лепту вніс і особисто Зеленський. Саме після його зустрічі з Кауфманом держава повернула вже виплачені "табачниками" мільярдні штрафи за картельну змову на гуртовому ринку сигарет. І це Зеленський погоджував примітивізацію АМКУ через подружку родини. Здається, він просто не розуміє складних речей. А економіка - це складно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі