Безбожно красти на дронах для ЗСУ під час війни? Та запросто

"Наварювати" на кожному безпілотнику для ЗСУ майже 100 тис грн собі в кишеню - у мерії Кам'янського на Дніпропетровщині навчилися добре. За наявності конкуренції на ринку та скрути в країні, вони вперто крадуть із держбюджету. Як саме?

Бодрий ранок, хунта! А знаєте, де найдорожчі мавіки були цього літа? Я навіть не здивувався - на тендері мерії Кам'янського. Того самого міста на Дніпропетровщині, де кожна мерська копійка на ремонтах лікарень йде в розпил.

Ці чорти додумались так провести відкриті торги, що Мавіки 3Т у них вийшли по 280(!) тисяч гривень за штуку! Мої студенти на інтенсиві перерили дві сотні закупівель по всій країні за цей період - в середньму на всіх тендерах вийшло 178 тисяч. У Марини Безрукової (Агенство оборонних закупівель, ред) - взагалі 154 тисячі. А у Кам'янському - 280 тисяч.

І знаєте як домоглись цього результату? Ось яка тендерна хитрість: "Мерія Кам'янського вимагала від учасників торгів, аби вони власноруч написали листа про згоду на те, що замовник може заплатити їм за дрони через 120 банківських днів після поставки, тобто фактично через півроку. Це дуже велике відтермінування оплати, тим більше, що замовник сформулював вимогу як "можливість". Тобто якби перемогла "правильна" фірма, то їй могли з зразу заплатити всі гроші. А небажаній - через півроку.

На торги таки прийшло ТОВ "Центральна керуюча компанія" з ринковою ціною 182 тис грн. Але вона не дала замовнику згоду на гру з оплатою. І тому мерія відхилила її. Та віддала підряд ФОП "Гончарова Владислава Миколаївна" з мавіками по 280 тис грн

На торги таки прийшло ТОВ "Центральна керуюча компанія" з ринковою ціною 182 тис грн. Але вона не дала замовнику згоду на гру з оплатою. І тому мерія відхилила її. Та віддала підряд ФОП "Гончарова Владислава Миколаївна" з мавіками по 280 тис грн". А позитивний бік ось такий. Справді поганих закупівель мавіків було не більше 10% від усього обсягу. А це означає, що на всю Україну знайшлось не так вже і багато уродів.

Якби мені таке сказали рік тому - покрутив би пальцем біля скроні. Але потроху і війна робить своє - люди починають краще розуміти, на чому не можна красти. І процедури роблять своє. Мавіки вивели на Прозорро.маркет та дали "АОЗ" і "ДССЗЗІ" окрему напівтаємну процедуру. Все це різко збільшило конкуренцію. І ніякий картель на цих торгах наразі не сформувася. Як наслідок - десятки конкурентів давлять ціну вниз. А те, що в Кам'янському, тільки підтверджує - більшість родини нормальна.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі