Китай викручує Росії руки у газовому питанні. Але куди ж їй дітися?

Спочатку Росія клепала знущальні ролики про те, як Європа замерзає без її газу. Нині - гарячково шукає ринки збуту. Пекін погоджується, але з якими знижками?

Китайські покупці зрідженого газу вимагають знижок на вантажі з Росії навіть від компаній, які не включені до списків санкцій. Російський "Новатек" із квітня шукав покупців у КНР на свій газ, оскільки санкції ускладнили йому експорт із багатомільярдного проекту "Арктик СПГ-2".

Китайському представництву компанії, відкритому спеціально для пошуку місцевих клієнтів, вдалося продати вантаж об'ємом 75 тисяч тонн, основну частину якого - 60 тисяч тонн - придбала Beijing Gas Group.

Проте "Новатеку" довелося піти на поступки за ціною. "Незважаючи на те, що проект "Ямал СПГ" або "Новатек" як компанія не перебувають під санкціями США, зрештою покупці все одно чекають знижки, тому що це російський вантаж", - розповів один із китайських трейдерів.

Китай уже отримує з гігантською знижкою трубопровідний газ із Росії, який "Газпром" качає по запущеному в 2019 році газопроводу "Сила Сибіру". Цього року, згідно з матеріалами федерального бюджету, ціна цих постачань становитиме $260 за тисячу кубометрів

Китай уже отримує з гігантською знижкою трубопровідний газ із Росії, який "Газпром" качає по запущеному в 2019 році газопроводу "Сила Сибіру". Цього року, згідно з матеріалами федерального бюджету, ціна цих постачань становитиме $260 за тисячу кубометрів. Це на 35% менше, ніж платять європейські клієнти "Газпрому", що залишилися ($400 за тисячу кубів).

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі