Хто клепає російські діп-фейки та постановочні відео про ЗСУ

Серіал про мобілізованого хлопця із синдромом Дауна Воху, відео "все пропало, ми всі помремо" з нібито українськими захисниками... Всі ці фейки виготовлені на замовлення ГРУ, але хто ж виконавці?

Короткі емоційні ролики нібито від українських захисників, з навмисно експресивним мовленням викликають у нас співчуття, обурення, гнів. Однак якщо пропустити ці відео через програму з розпізнавання облич - вона виведе або на російські ресурси стокових фото, або на порожні профілі у соцмережах. Як з'ясували журналісти "Телебачення Торонто", вірусне відео про "колаборанта з Дружківки", де український військовий нібито знущається з російськомовного хлопчика - фейк. Обличчя хлопчика, наприклад, узяте із бот-сторінки російської мережі ВКонтактє, а лице українського бійця - "позичене" з російського сайту уроків із фотошопу. Те саме стосується і ролика з нібито з українським військовим у Слов'янську, який погрожував пасажирам гранатою. Обличчя солдата осінт-інструменти розпізнали як лтце Кирила Хачатурова - російського режисера з Хабаровська.

Ще цікавішою виявилася історія з нібито мобілізованим хлопцем із синдромом Дауна Вохою. У першій серїі Воха сидить в окопі з кілком і каже, що зброї йому не видали, він має завоювати її в бою. Емоційно? Авжеж. Обурливо? Ще й як! Мало того, що українська влада кинула у бойовище відверто неповносправного - так йому ще й гвинтівку не дали. Серіал поширився не лише в Україні, а й за кордоном, а кадри, де нібито наші бійці відверто гноблять Воху - провокують хвилю обурення в бік українських військових тепер уже в багатьох країнах світу.

Фейк про Воху спочатку розганяли у твітері з російських акаунтів, потім його активно підхопив американський радіоведучий Алекс Джонс - він має майже 2,5 млн фоловерів і авторитетно заявляє: Воха - не фейк. Але його авторитет спотикається об дрімучу конспірологію і гарячу любов до російського імперського пропагандиста Дуґіна. Однак якби він дійсно провів дослідження - то помітив би, як обличчя Вохи інколи з'їжджає набік - нейромережа просто не встигає накладати його в русі.

Першим ролик запустив нібито український телеграм канал "Розвідник", який після проколу з фейками довелося перейменувати на "Верон". Потім - його підхопили "Стєпной вєтєр" і "Рядовой на пєрєдовой". Ці канали постійно репостять та посилаються одне на одного - і становлять так звану сітку, тобто пул пабліків, які працюють під одним керівництвом. Копітка робота журналістів показала - усі три канали ведуть до пресофіцерів та військовослужбовців народної міліції так званої ЛНР: Дениса Бутрика, Пилипа Назарова, Івана Філіпоненка та Антона Мікужиса (останній нещодавно став 200-м - потрапив разом зі знімальною групою НТВ під обстріл).

Цей бойз-бенд працює щонайменше з 2019 року. Ще тоді, як встановила СБУ, вони були задіяні у виробництві фейків, що дискредитували вище керівництво України. Координував роботу мережі - російський офіцер ГРУ Олександр Сазонов, а очолювала групу - колишня громадянка України, що перейшла на бік ворога - Катерина Василіна. І вона, і Філіпоненко з Мікужисом - були на фото разом, коли голова так званої ЛНР Пасічник нагороджував своїх "міліціонерів" за сумлінну роботу. Звісно, не всі обурливі відео - фейки. Але не забуваймо, що головне завдання росіян - побачити проблему нашого суспільства і послідовно її нагнітати, роздуваючи істерію.

>

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі