Російська "ядерна рулетка" і "тактика салямі" від США - що ефективніше?

Алгоритми стримування і ескалації ядерного напруження у світі були прописані ще кілька детиліть тому. Однак - часи змінюються?

Сто мільйонів разів писав про це, але, вочевидь, потрібно періодично повторювати, щоб не забувалося. Коли ядерних країн стало більше, ніж одна, а це сталося 74 роки тому, почали прописуватися алгоритми, коли можна застосовувати ядерну зброю, і "техніка безпеки" - що робити, щоб її не застосував противник. Деякі речі спливають на поверхню, а про деякі ми можемо лише здогадуватись.

...у Росії є концепція "ескалація для деескалації" - у критичній ситуації лупонути по не надто населеній території противника порівняно невеликим ядерним зарядом і поставити ультиматум

Наприклад, у Росії є концепція "ескалація для деескалації" - у критичній ситуації лупонути по не особливо населеній території противника порівняно невеликим ядерним зарядом і поставити ультиматум: "робіть те й те, а то лупонемо всерйоз". Зет-патріоти регулярно оргазмують від однієї думки, що таке можливо. "Країна з ядерною зброєю не може програти!" Але їхні вологі мрії так і лишаються мріями.

Адже історія стає складнішою, якщо поруч із противником виявляється хтось досить сильний, щоб сказати - а ми у відповідь вдаримо неядерною зброєю, але дуже боляче. Наскільки я розумію, щось у цьому сенсі США донесли до Росії восени 2022 року.

Крім того, існує і тактика, блискуче показана в серіалі "Так, прем'єрміністр", яку назвали "тактикою салямі". Її суть - діяти поступово, щоб кожен конкретний невеликий крок не призвів до ядерного загострення. Ці кроки ми й спостерігаємо два з лишком роки. Асортимент зброї, що надається, і напрями її застосування поступово розширюються. По суті, це "покрокова ескалація", яка в нашому медійному просторі представляється у вигляді дитсадківського протистояння "хорошого Блінкена та поганого Саллівана".

...в адміністрації Білого дому справді проходять дискусії щодо доцільності переходу на другий рівень, але ці дискусії щодо того, коли на нього переходити, а не - чи переходить взагалі

Впевнений, що в адміністрації Білого дому справді проходять дискусії щодо доцільності переходу на другий рівень, але ці дискусії щодо того, коли на нього переходить, а не - чи переходити взагалі. І не з усіх питань список "есклаторів" та "деескалаторів" однаковий. Іноді вони міняються місцями. І насамкінець для тих, хто зараз вигукує: "блін, навіщо це все, я точно знаю, що не лупоне!"

Пропоную цим екстрасенсам згадати, що десятиліттями купа людей, завданням яких було все продумати, а не просто тицьнути пальцем у небо, писали та переписували безліч алгоритмів поведінки. Адже ціна помилки надто висока, і вона компенсує низьку ймовірність події. Російська рулетка - чудова гра, коли її дивишся по телевізору. Але насправді, навіть якщо шанс смертельного пострілу один із ста, грати в неї мало хто захоче.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі