Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
11.07.2023

Путіна вб'є його ж власна зброя

Він поширив владу насильства на всю Росію, і таким чином узаконив і нормалізував насильницький опір

Недавній бунт Євгена Пригожина з ПВК "Вагнер" не тільки оголив слабкості, вразливості та протиріччя російського режиму, а й вселив страх перед революцією у владній верхівці Росії та в армію пропагандистів. Багато кому стало зрозуміло, що РФ набагато слабша, ніж уявлялося більшості західних і російських політиків. Також ясно, що повалення режиму – не теоретична можливість, – пише Олександр Мотиль для The Messenger.

Не дивно, що у своїй початковій реакції на переворот Володимир Путін послався на громадянську війну, яка спустошила колишню Російську імперію у 1918-1921 роках. Його нерозлучний друг, колишній президент і прем'єр-міністр Дмитро Медведєв заперечував існування того, що "англосаксонський світ" називає "тріщини у фасаді Росії". А провідний російський пропагандист Володимир Соловйов звинуватив демократичну опозицію в тому, що вона вважає, нібито путінський режим можна повалити лише за допомогою сили. Серед інших, зазначив він, колишній ув'язнений екс-олігарх Михайло Ходорковський, один із лідерів опозиції у вигнанні, який "активно пропонує насильницьку зміну владі в країні".

За іронією долі, путінський режим та його представники заявляють, що обурені можливістю того, що їхні противники можуть схвалити застосування сили задля досягнення своїх політичних цілей. Нахабство захоплює дух. Це той самий режим, який регулярно вбиває політичних опонентів, садить десятки незручних бізнесменів, вихваляє фотографії Путіна з довгими ножами та автоматичними гвинтівками та веде геноцидну війну в Україні. А ще це той режим, який спустошив Чечню, вторгся до Грузії і зруйнував кілька багатоквартирних будинків росіян у 1999 році, щоб створити паніку та зміцнити свою владу.

Сила, примус і насильство – ядро путінської системи

Сила, примус та насильство – ядро путінської системи. Але в цьому збоченому світі режим наполягає, що Путін вбиває з метою самооборони. Коли його противники розглядають можливість застосування сили у відповідь, вони стають дикунами.

Насильство, звичайно, є сумною реальністю всередині держав та між ними. Яким би не було його коріння – людська природа, соціальні умови чи людське суперництво, насильство можна пом'якшити за допомогою політичних інститутів, які дозволяють людям висловлювати свої погляди, і через регулярні проміжки часу змінювати лідерів. Це – демократія. Вона не усуває політичного насильства, а іноді навіть заохочує його, але загалом є досить ефективним механізмом для його стримування.

Інша справа з авторитарними, тоталітарними, фашистськими, імперіалістичними, колоніальними та іншими диктаторськими системами. Оскільки вони відмовляються дати людям право голосу, тому регулярно застосовують насильство та примус проти непокірних підданих, а також їхні лідери зазвичай прагнуть правити протягом усього життя. Диктатури майже завжди зазнають великого насильства, коли перебувають у процесі повалення.

Мирний протест, влада народу, може бути ефективнішою для досягнення довгострокових змін. Але завжди будуть обставини, які виносять на поверхню насильство та свавільних людей на керівних посадах усередині держави чи всередині опозиції, які надають перевагу силі над компромісом.

Це етично складна територія, оскільки заклик ліберальної російської опозиції до насильницького повалення путінського режиму може бути неправильно витлумачений, щоб виправдати всі форми насильства за будь-яких обставин. Немає нічого більш далекого від правди. По суті, російські ліберали посилаються на теорію Локка в манері батьків-засновників Америки і стверджують, що нездатність режиму підтримувати свій "соціальний контракт" із народом виправдовує їхнє повстання.

Насильство – реальність, яка, якою б невдалою не була, потребує пояснення, а не тільки жалю

Крім питань правильного та неправильного, соціологічні теорії політичного насильства численні та різноманітні. Вони варіюються від психологічних до моральних, від ідеологічних до інституційних, структурних. Усі ці теорії поділяють віру, що насильство – реальність, яка, якою б невдалою не була, потребує пояснення, а не тільки жалю.

Показовим прикладом є російсько-українська війна. Хоча легко можна навести безліч інших прикладів із колишнього світу імперій. Коли Росія розпочала геноцидну війну, спрямовану на знищення українців як народу, вона тим самим перетворила кожного російського солдата та чиновника в Україні на агресора, а кожного українця на потенційну жертву. Щойно це відбувається, кожен росіянин стає чесною ціллю для українського контрнасильства, а кожен українець – захисником свого існування.

Але те саме вірно і для росіян в Росії. Держава Путіна також оголосила їм війну. Вони теж взялися за зброю, підпалюючи вербувальні пункти, руйнуючи інфраструктуру та приєднуючись до підпілля – так само, як рух опору в окупованій нацистами Європі.

Путін узаконив і нормалізував насильницький опір і перетворив його на законний та потенційно ефективний засіб повалення свого насильницького правління

Те, що зробили Путін та його товариші, самогубно. Вони поширили владу насильства на всю Росію та сподіваються поширити її на Білорусь та Україну. Тим самим Путін узаконив і нормалізував насильницький опір і перетворив його на законний та потенційно ефективний засіб повалення свого насильницького правління. За іронією долі, як показала "справа Пригожина", насильство може бути породжене російською елітою, а не масами.

У будь-якому разі Путіну не слід дивуватися, якщо найгірші побоювання Соловйова виправдаються. Ви можете вбивати багато людей. Але в якийсь момент вони будуть чинити опір і завдавати удару у відповідь. Як говориться в прислів'ї: "З мечем прийшов, від меча й помри".

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі