Румунія купує вживані винищувачі і не комплексує. А ми чого чекаємо?

Навіть одна ескадрилья норвезьких Ф-16 має більший потенціал, аніж всі наші Повітряні сили

Доки Україна боїться підступитися до питання переозброєння бойової авіації, Румунія скуповує вживані американські Ф-16 і не комплексує.

Минуло тижня стало відомо, що Бухарест має намір купити 32 літаки F-16AM/BM (Blok 10/15) зі складу Королівських Повітряних сил Норвегії, яка планує їх вивести з експлуатації до кінця цього року, замінивши на Ф-35.

Очікувана вартість угоди - 454 млн євро без ПДВ (~13,6 млрд грн). При цьому 354 млн євро (~10,620 млрд грн) підуть безпосередньо на літаки. Тобто сам літак коштує ~ 11,063 млн євро (~332 млн грн). Решта 100 млн євро підуть на матеріально-технічну підтримку, супутнє обладнання, техобслуговування двигунів, а також модернізацію, яку проведе США на потужностях Aerostar Bacau.

Фактично контрактна вартість одного борту складає 14,188 млн євро (~425,6 млн грн).

Контрактна вартість одного борту складає 14,188 млн євро

Норвезькі Ф-16AM/BM закупили в 1980-1989 роках у кількості 72-х бортів (у майбутньому докупили ще 2 борти). Літаки належать до першого покоління винищувачів Blok-10/15, але 54 з них пройшли модернізацію за програмою MLU M6.5.2. Вона включає розширення функціоналу, виправлення виявлених "дитячих хвороб" та експлуатаційних проблем, а також суттєве розширення бойових характеристик, а саме:

- інтеграція нового озброєння: JASSM, JDAM, EGBU-12, SDB, AIM-120D та AIM-9X;

- інтеграція передніх стійок BRU-67, пілонів та адаптерів;

- оновлення протоколів Link-16;

- оновлення програмного інтерфейсу AN/AAQ-14 LANTIRN;

- оновлення системи AN/ALR-56M;

- оновлення навігації та GPS;

На сьогодні у складі ВПС Румунії вже є 17 колишніх португальських літаків F-16AM/BM. Таким чином, загальна кількість винищувачів складе 49 бортів, які повністю замінять наявні винищувачі МіГ-21 LanceR A/В/С, що складають основу Повітряних сил Румунії останні два десятиліття.

Окрім Португалії та Норвегії, Румунія відправляла запити на придбання вживаних Ф-16 до Бельгії, Данії, Нідерландів та Греції.

Ще раз. Румунія, країна НАТО та ЄС, країна зі значно потужнішою економікою та ВВП, аніж ми, не соромиться купувати літаки 1980-х років випуску для експлуатації в найближчі 10-15 років. І ці літаки значно потужніші за все, що є у Повітряних силах України. Здатні прийняти бій з літаками Росії (завдяки сучасному озброєнню).

Чи хтось дійсно думає, що радянська зброя 1980-х років здатна протистояти російській зброї 2010-х років?

Так чого чекаємо ми? Поки радянські Су та МіГи остаточно не стануть на прикол через відсутність запчастин і двигунів? А аварійність виросте настільки, що льотчики будуть всіляко відмовлятися літати? Чи хтось дійсно думає, що радянська зброя 1980-х років здатна протистояти російській зброї 2010-х років? Та навіть одна ескадрилья тих же норвезьких Ф-16АМ MLU M6.5.2. має більший потенціал, аніж всі наші Повітряні сили!

То чого чекаємо? $16 млн за літак - це дешевше корветів, це дешевше "Петріотів", це дешевше втрат від майбутньої окупації ще третини країни чи економічних наслідків від російського ракетно-бомбового удару по нам...

Чого чекаємо?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі