Іноземці – не головна проблема для ринку землі. Є інша

Агробізнесом хочуть займатися ті, хто не має про нього уявлення

З 1 липня стартував ринок землі. Ніяких масових протестів не відбулося і, якщо не буде якихось катаклізмів ("бєспрєдєлу" на місцях), їх не буде і найближчим часом. Водночас є кілька важливих тенденцій, які будуть визначальними для перших місяців.

Скільки буде продано землі в перший рік?

В перший рік буде продано приблизно 500-800 тис. га, серед яких значна частка державних земель. Причина – з одного боку неготовність людей продавати землю, з іншого – просте розгойдування ринку.

Ціна за гектар і скільки грошей буде на руках у людей?

Зараз ціни як такої немає. Економічна ціна зараз складає до тисячі доларів за гектар, але очікування людей – до $2 тисяч. Тому середня ціна буде вписуватися між цими цифрами.

Економічна ціна зараз складає до тисячі доларів за гектар, але очікування людей – до $2 тисяч. Тому середня ціна буде вписуватися між цими цифрами

Хто головний покупець?

Головний покупець – фермер, частково великий латифундист (є 5-6 гравців, які зараз спробують наростити свої банки на 20-100 тисяч га), але є велика засторога, що у нас з'явиться багато "непрофільних" власників, яким потрібно десь "припаркувати" гроші. Це колишні і чинні чиновники та силовики, які вже мають нерухомість і шукають, куди їм витратити гроші. Головна проблема цього непрофільного інвестора – нерозуміння агропроцесів і бажання урвати зараз і по максимуму. Це може призвести до "перекосів" із підняттям цін на оренду, чи, ще гірше, до спроб самим зайнятися агробізнесом без мінімального уявлення про це.

Ще один тип покупця – банки (не обов'язково з іноземним корінням). Це суто спекулятивний капітал, який, судячи з усього, частково буде кришуватися державою. Між іншим, в СБУ, наскільки мені відомо, на жаль, нема новоствореного спеціального департаменту, який би займався цим питанням.

Друга проблема – у нас можуть остаточно закріпитися (подекуди з'явитися) феодальні вотчини надвеликих розмірів. Держава загалом не готова до цього, а подекуди буде навіть кришувати ці процеси.

Чи готові силовики до рейдерства?

Рейдерство у нас зазвичай починається саме в липні, коли поля засіяні, але урожай ще не зібраний. Існує велика вірогідність невеликого сплеску рейдерства саме зараз. Чи готові силовики цьому протистояти? Вірогідність нижче середнього. Хоча хотілося б вірити у протилежне.

Існує велика вірогідність невеликого сплеску рейдерства саме зараз

Є ще один аспект: "узаконене" чи "напівузаконене" відбирання земель на тих місцях, де є розвідані поклади тих чи інших ресурсів. Поки ми не розуміємо, наскільки ця історія буде масовою чи точковою, але до цього вже готуються деякі ФПГ.

Чи можна очікувати бунтів найближчого року?

Після обрання Віктора Лозинського (У 2011 році був засуджений до 15 років позбавлення волі за вбивство жителя Кіровоградської області Валерія Олійника. У квітні 2016-го вийшов на волю за "законом Савченко", коли один день у СІЗО рахується за два. Торік Лозінського обрали головою Підвисоцької об'єднаної територіальної громади на Кіровоградщині. – Gazeta.ua) головою ОТГ в селянські бунти не дуже віриться. Можливі сплески громадської активності, але тільки там, де нові "покупці" поводитимуться аж занадто нахабно. Але, судячи з усього, в Офісі президента готуються показово гасити такі історії, якщо вони "неузгоджені". Інше питання, чи готові до розкрутки цих питань політичні партії, які виступали проти ринку землі. Поки що якихось штабів з реагування не розгорнув ніхто. Але, очевидно, з'явиться низка "заробітчан-робінгудів", які спробують і заробити на цих процесах, і пролізти у велику політику.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі