Футболісти збірної України не впоралися з відповідальністю

Казахстан маємо перемогти

Французи важко починають кваліфікацію. Вони не сфокусовані на серйозності завдань. Гравці розуміють, що вони зможуть виправити ситуацію в потрібний момент. Так було не раз. Це як ДНК команди. Що мало змінитися зараз у матчі проти України? Склади Франції та України не можна порівнювати. Дідьє Дешам може виставити дві команди, які за повної концентрації переможуть нас. Стартові 15 хвилин на "Стад де Франс" заспокоїли французів. Вони мали повну перевагу і робили на полі, що хотіли. Збірна України зіграла організовано. Грубих помилок не припускалися. Показали свій потенціал. Це дозволило досягти позитивного результату у Парижі.

Результат матчу проти Фінляндії загалом справедливий. Гравці зіштовхувалися із поняттям "важливості матчу". Вони були нервові та збуджені. Замість того, щоб брати ініціативу на себе, скидали відповідальність на інших.

Могло бути краще, якби були точнішими у завершальній стадії. Для мене показовою була гра Євгена Макаренка і Руслана Малиновського. Перший був надмірно розслаблений. Центральний півзахисник хорошого рівня не може грати так просто. Він не претендував на складні рішення. Для центрального півзахисника важливо вміти віддати ті паси, які не бачать суперники, а не просто перекочувати м'яч. Завданням для Євгена було змінювати ритм гри, швидко перемикати швидкості та напрямок атаки. Він все робив настільки банально, що ніякої гостроти збірній не приніс. Малиновський багато брав на себе. Розумів, що він лідер команди. Руслан сам себе перезавантажив цими завданнями. Тому висловлював незадоволення діями судді.

Для мене загадка, чому малювали схему із трьома центральними оборонцями. Була гібридна побудова гри, складна

Для мене загадка, чому малювали схему із трьома центральними оборонцями. Була гібридна побудова гри, складна. Едуард Соболь грав у півзахисті. Віталій Миколенко прикривав лівий фланг. Олександр Караваєв у першому таймі вперед майже не йшов. Після виходу Марлоса почав бути активним, бо гравець "Шахтаря" звільнив йому простір на фланзі.

Тактика в три захисники має перспективу. Оборона національної збірної ще молода. Вона може навчитися грати в цю гру. У збірної є футболісти, здатні грати по всьому флангу, і три якісних півзахисники. Ця схема перспективна для національної команди. Вона допомагає контролювати м'яч на своїй половині поля та рухатися до воріт суперника. Але потрібен якісний та різносторонній форвард. Цим похвалитися збірна не може.

Коли кажуть, що проти фінів треба було грати сміливіше, я запитую: а хіба були можливості для іншого футболу? Якщо говорити про гру в атаці, то потрібно розуміти, хто це реалізує на полі. Є питання чому не грав Микола Шапаренко. Можливо, втомився після Франції. Олександра Зубкова трохи переоцінили. Сергій Сидорчук міг би бути корисним в кінці гри. З помилки Віктора Коваленка почалася контратака, яка привела до пропущеного голу. Збірна "підсіла", бо перестала грати у контроль м'яча, який був весь матч. Примітивні речі, які робив Макаренко, були б доречні, коли ти не загострюєш, але не віддаєш супернику м'яча. Коваленко намагався креативити, але нічого не виходило. Марлос пограв тайм, але нічого не приніс. Один Мораес посилив гру із лавки.

Збірна не грає цілеспрямовано в атаку, бо в захисті 18-річний Ілля Забарний. Як показав матч проти Фінляндії, Віталій Миколенко далеко від нього не пішов. Миколу Матвієнка теж не можна назвати надійним захисником. Шевченко виходить від надійності в обороні, а вже потім щось думає про гру в атаці.

Ситуація із помилкою Миколенка непроста. Там помилка була не тільки його. Миколенко варто забувати цю ситуацію та рухатися далі. Суперзірки футболу помилялися. Треба йти далі.

Має вийти Жуніор Мораес, бо у казахів нешвидкий захист

31 березня гратимемо проти Казахстану. Збірна збереже тактичний малюнок. Буде схожа схема, як у попередніх матчах. Шевченко ротацію проведе, але мінімальну. Воротар збереже місце. Георгій Бущан відстояв достатньо рівно у попередніх матчах. Малиновський та Зінченко зможуть грати три матчі поспіль, бо вони мають такий досвід у клубах. Має вийти Жуніор Мораес, бо у казахів нешвидкий захист. Повинні вперше перемогти у нинішній кваліфікації.

Всеволод Кевлич, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі