Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
26.01.2021

Закон про референдум мене лякає. Наслідки можуть бути катастрофічні

Не хочу навіть уявляти, що наш народ може ухвалити

Закон про референдум був потрібен, щоби забезпечити реалізацію конституційних положень. Та заздалегідь кажу, що ухвалений сьогодні Радою президентський законопроєкт "Про народовладдя через всеукраїнський референдум" мене трохи лякає.

Не скільки сам текст, здебільшого він нормальний, як політична кон'юктура, українські реалії та окремі положення закону. Які у поєднанні, в разі подолання існуючих запобіжників (збір підписів, більше 50% проголосуваших і т.д), дійсно можуть спричинити катастрофічні наслідки.

Стаття 3 про предмет всеукраїнського референдуму - одна з потенційно найнебезпечніших. Дозволяє виносити питання про зміну території України та про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

Не хочу навіть уявляти, що наш народ, з його "чудово" розвинутими навичками критичного мислення, під масованим тиском пропаганди російських (та й наших) медіа і політиків, можуть ухвалити. Особливо у "правильно" поставлених питаннях (навіть не згадуватиму президентське опитування на місцевих).

Коротше, дуже сподіваюсь, що після набуття чинності цей законопроєкт лишиться декларативним документом, який ніхто так і не зможе використати для скасування законів чи тим паче вирішення питань зміни території. У силу складності відповідати низці критеріїв, затратності і трудоємкості такої справи.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі