Хабаровськ став серйозною проблемою для Кремля. Росія опинилася у пастці

Влада не готова до несподіванок і робить дурниці

Кремль не знущається, пославши втихомирювати Хабаровськ Михайла Дегтярьова (тимчасовий виконувач обов'язків губернатора. - Gazeta.ua). Хоча це і виглядає, як знущання.

Хабаровськ - системна проблема з безліччю складників. Ось тільки деякі з них. У владі немає управлінців - політиків, які готові керувати регіонами, з огляду на місцеві інтереси. Сама система управління ліквідує поняття "місцевий інтерес" разом з місцевим самоврядуванням.

Кремль не підготував професіоналів, які могли б вирішувати суспільні і політичні конфлікти. Повпред Трутнєв - це сірник до гніту. Кремль не має інформаційного каналу, здатного поставляти наверх достовірну інформацію. Те, що адміністрація Хабаровська заявила в суботу про 6,5 тисяч протестувальників - це приклад дезінформації. Яку, очевидно, буде відтворено нагорі. Але якщо центр все ж отримує вірну інформацію, але його рішення посилюють проблему - це тривожний сигнал про якість влади.

Ще тривожніше те, що система не має механізму реагування на кризи. Про що ми переконалися під час піку пандемії. Влада взагалі не готова до несподіванок. А якщо вона і готується до них, то шляхом бетонування виходів для можливих сплесків. Самі здогадайтеся, що відбувається з тиском під бетоном.

Влада довго думає і скрипить. А потім робить дурницю

У результаті система управління впадає в параліч при виникненні будь-якої події, що виходить за межі кремлівської "норми". Влада довго думає і скрипить. А потім робить дурницю. Типу відправлення в Хабаровськ Дегтярьова із запасом гарячого. "Казус Дегтярьова" важливий для розуміння кремлівської логіки. У кризовий момент система випльовує деструктивне для неї самої (!) рішення.

Кремль підготувався до знайомих форм протестів - через чергування вибіркових репресій і підкупу. Досі вдавалося зам'яти, нейтралізувати і змікширувати локальні протести - від Шиеса до Єкатеринбурга. Вдалося закатати Москву і проігнорувати невдоволення проти конституційних поправок.

Однак влада не знає, що робити зі стихійним невдоволенням електорату, який є її базою. Так, саме кремлівська реакція на Хабаровськ привела до політизації там стихійного і спочатку неполітичного невдоволення.

У Хабаровську влада не витримала тест-драйву. Тим часом, її чекають нові випробування. Зокрема, вересневі вибори. Кремль сподівається, що триденне голосування гарантуватиме результат. А якщо чергове приниження викличе реакцію принижених? Якою буде відповідь влади - параліч, а потім жесть?

У Хабаровську влада не витримала тест-драйву

Як пройти через інші випробування - незавершена пандемія, економічна рецесія? Читаємо: МВС і Росгвардія витратили на закупівлю спецзасобів для придушення протестів 7,3 млрд за 5 років. Чи вистачить коштів для Далекого Сходу?

Кремль вже почав готуватися до забезпечення стабільності в ситуації падіння життєвого рівня і при обмеженні коштів для дрібних подачок. Це для Росії новий етап життя. Населення має добровільно погодитися жити гірше. При цьому мовчати і висловлювати владі схвалення. Коротше, від народу чекають національного мазохізму! А якщо народ не погодиться? Що тоді? Адже в системі не закладено механізму мирної відповіді на невдоволення!

Хабаровськ - попередження для влади про загрозу. Поки, можливо, в перспективі. Одночасно це картинка, яка покаже, як Кремль буде реагувати на виклики, які система геть виключає. Нема в її налаштуваннях файлу про згоду, обговорення, представництво інтересів, визнання помилок. Ці поняття відсутні в кремлівському словнику.

Росія опинилася у пастці, яку створила сама влада. Намагаючись зберегти стійкість при скороченні ресурсів, Кремль не може допустити навіть напіввідкритої кватирки. Не можна систему розгерметизовувати. Потрібно навпаки - будувати рови і обкопуватися. Відкрити вікно навіть на трохи - буде ознакою слабкості. Виникне загроза синдрому Горбачова, який зняв обруч, і все посипалося.

Отже, будуть тиснути. Це логіка такої конструкції. Хто б там всередині не сидів. По-іншому просто не можна. Але чим більше вони закупорюють канали, чим сильніший тиск в судинах. І тим більша загроза вибуху.

Шрами і пам'ять про приниження гідності в суспільстві залишаться

Трагедія в тому, що, судячи з нинішнього літа, Кремль робить все для того, щоб цю конструкцію не можна було реформувати мирним способом. У цій конструкції немає навіть функції поступок населенню. Далекий Схід показує, до чого це призводить.

"Закатати!" - впевнені кремлівські стратеги. Але шрами і пам'ять про приниження гідності в суспільстві залишаться. Залишаться надовго і в якийсь момент дадуть про себе знати.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі