"Баварія" схожа на "Мерседес"

Відсутність внутрішньої конкуренції перешкоджає команді в Лізі чемпіонів

Мюнхенська "Баварія" достроково виграла 30-й чемпіонський титул у своїй історії. Чемпіонство 2019/20 стало восьмим поспіль. Причин успіху кілька.

Баварія - одна із найбагатіших федеральних земель Німеччини. Тож не варто дивуватися тому, що однойменний клуб міцний фінансово.

Мюнхенський клуб дуже раціональний у своїх трансферах. Цим вони відрізняються від своїх головних конкурентів на сьогодні – Дортмунда та Лейпцига. Навіть якщо є приваблива пропозиція продати футболіста, "Баварія" все одно може його залишити в команді, бо здатна заробляти на іншому. Роберт Левандовський мав пропозиції з "Реалу", але досі грає в Мюнхені. Раніше аналогічно вчинили з Франком Рібері. Звідси стабільність складу та міць ігрових зв'язків.

Не менш важливо, що до вибору тренера підходять дуже ретельно, враховують не тільки його роботу, але і розвиток команди. За останній час керівництво помилилося тільки із призначенням Ніко Ковача. Йому просто не вистачило класу та майстерності, щоб бути успішним у такому великому клубі та ладнати із зірковими гравцями.

Керівництво помилилося тільки із призначенням Ніко Ковача

Восени в команди був спад. Ковач втратив управління. Але зі зміною тренера все дуже швидко повернулося на свої місця. Рівень футболістів у команді залишається дуже високим.

Поки про нинішнього тренера Ханса-Дітера Фліка предметно говорити зарано. Він – колишній помічник Ковача. Нічого поганого в цьому немає. Жозе Моуріньйо свого часу допомагав Боббі Робсону в "Барселоні", Йоахім Льов – Юргену Клінсманну в національній збірній Німеччини.

Менеджери "Баварії" дуже добре розуміють команду. Це колишні футболісти, авторитети, які допомагають головному тренеру.

Але жодна гегемонія не може тривати вічно. Приклади – "МЮ" в Англії, "Мілан" в Італії. Можливо, Дортмунд та "Лейпциг" з часом кинуть виклик "Зірці Півдня".

"Баварія" у нинішньому столітті виграла Лігу чемпіонів тільки двічі – 2001 та 2013. Це замало для актуального топклубу. Проблема тут очевидна – мала конкуренція у внутрішньому чемпіонаті. "Баварія" грає "вдома" певну кількість матчів без напруги. Трапляється, що стає чемпіоном за 8-10 турів до закінчення чемпіонату. Настає час вирішальних матчів Ліги чемпіонів, а команда втратила потрібний ритм.

"Баварія" мені завжди нагадувала "Мерседес". Здавалося, що нічого нового, не женеться за модою, але завжди стабільна у якості гри.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі