Путін вигадав, як зберегти владу після 2024 року

Дрібничку про слово "поспіль" в Конституції РФ ніхто і не помітить

Усе, що робить Володимир Путін останні 20 років свого земного життя, спрямоване насамперед на вирішення одного надзавдання - довічного збереження своєї особистої влади.

Тим часом пункт 3 статті 81 Конституції РФ говорить: одна й та сама особа не може обіймати посаду президента Російської Федерації більше двох термінів поспіль, - пише Андрій Піонтковський для "Каспаров.ру".

З цього положення Конституції РФ слідує, що відома нам одна й та сама особа незаконно зайняла посаду президента Росії в 2012 і 2018 роках. Однак в силу зради Конституції її хранителем - Конституційним судом - восторжествувала лукава інтерпретація словечка "поспіль".

Відома нам одна й та сама особа незаконно зайняла посаду президента Росії в 2012 і 2018 роках

Але навіть ця інтерпретація не дозволяє відомій особі зайняти в 2024 році відомий пост утретє поспіль.

Тому очікуваною була зміна Конституції: або зняття будь-яких обмежень на терміни президентської влади, або створення іншої за назвою посади з диктаторськими повноваженнями. Або, нарешті, екзотичний, але цілком реальний варіант - створення нової держави з новою Конституцією.

Рішення про конкретний спосіб збереження влади очікувалося пізніше, але несподівано пролунало вчора, за 4 роки до дня Х. І воно остаточне. Всенародний референдум про зміну Конституції занадто сильний засіб, щоб спочатку його розпіарити, а потім через рік-півтора злити і придумувати щось свіженьке.

Так що ж вони там нагорі вирішили?

Почну, як я часто роблю останнім часом, з цитати найобізнанішого нашого "крота" на вершинах російської влади: Путін залишає за собою можливість (з урахуванням конституційних змін) очолити Держраду (функції поки невідомі), Держдуму (контроль за урядом), Раду Федерації (контроль за силовиками і суддями) і навіть залишитися президентом.

Путін залишає за собою можливість очолити Держраду, Держдуму, Раду Федерації і навіть залишитися президентом

Так, дійсно, зовні він наділяє Держдуму і Раду Федерації декоративними повноваженнями, створює Держраду, але як клуб губернаторів і не більше того. Жодна з цих структур не тягне на вмістилище майбутнього Єлбаси. Навпаки, реально посилюються і так вже величезні повноваження президента (він отримує право звільняти членів Конституційного та Верховного судів, призначати прокурорів без будь-якого погодження з регіонами).

Він що, працює на якогось іншого хлопця, щоб передати йому владу в 2024 році? І паралельно єдиного такого перевіреного в справі хлопця викидає як цуценя під лавку з посади прем'єр-міністра?

Він збирається залишитися президентом. І я поясню вам як.

Він сам розповів нам про це. В одній мимохіть кинутій фразі, заради якої і читав послання і проведуть всенародний референдум: "У нашому суспільстві обговорюється конституційне положення про те, що одна й та сама особа не має обіймати посаду президента РФ більше двох строків поспіль. Не вважаю, що це питання принципове, але згоден із цим".

Як чудово збудована тональність. (До речі, дослівно цю думку він мигцем кинув місяць тому і на своїй "прес-конференції".)

"Поспіль" йому дуже допомогло в 2012 і 2018-му, а тепер воно йому зовсім не потрібне. Більше того, воно для його влади тепер основна перепона

Знає батько рідний, що в суспільстві обговорюється, і хоча сам не вважає питання принциповим, готовий піти назустріч. Скільки років хом'ячки бубніли про "поспіль", петиції збирали, запити надсилали. А тепер він, як освічений правитель, сам це слівце "поспіль" з Конституції прибирає. "Поспіль" йому дуже допомогло в 2012 і 2018-му, а тепер воно йому зовсім не потрібне. Більше того, воно для його влади тепер основна перепона.

Тому російський добрий наш народ на своєму референдумі одностайно схвалить п. 3 ст. 81 Конституції в наступній новій редакції: одна й та сама особа не може обіймати посаду президента Російської Федерації більше двох термінів.

І десь в грудні 2023 року одна й та сама особа, як ні в чому не бувало, надасть свої документи в комісію з виборів президента РФ на 2024-2030 рр. Окремі несвідомі громадяни запитають: а як же Конституція, в ній написано не більше двох термінів, а він вп'яте лізе?!

До 2020 року була інша редакція 1993 року, по ній ви і обирали його 4 рази. А за новою - більш демократичною - ви зможете обрати його тільки двічі

Грамотні юристи їм дадуть відповідь: вибори президента регламентуються новою редакцією статті 81 Конституції, яку прийняли в 2020 році. Вона зворотної сили не має. А до 2020 року була інша редакція 1993 року, по ній ви і обирали його 4 рази. А за новою - більш демократичною - ви зможете обрати його тільки двічі. Наприклад, з 2024 по 2036 рік. Або з 2024 по 2030-й, а потім ще раз з 2036 по 2042 рік. Йому якраз 90 років стукне.

А чи не простіше було б повністю прибрати п. 3 ст. 81 з Конституції? Ні, не простіше. Це було б питання більш ніж принципове. І невідомо ще, чим би закінчився референдум про довічне правління однієї й тієї самої особи. А дрібничку про слово "поспіль" просто ніхто і не помітить.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі