Фальшак під назвою дебати

Усі ці шоу не тільки не сприяють встановленню істини, навпаки, вони спрямовані рівно на протилежне - на обман

Вже декілька днів довкола майбутнього публічного діалогу учасників другого туру кандидатів на пост Президента України, що називається дебатами, багато галасу. Начебто щодо чогось дуже важливого. Політтехнологи вже давно підсадили телеглядачів на голку під назвою "шоу" і зараз знову "накручують", інтригують.

Щоб черговий раз обманути.

Політтехнологи вже давно підсадили телеглядачів на голку під назвою "шоу" і зараз знову "накручують", інтригують

Все це, як кажуть у побуті - "чистий розводняк". Бо всі ці шоу не тільки не сприяють встановленню істини, навпаки, вони спрямовані рівно на протилежне - на обман.

По-перше, сам формат дебатів. Шоу - це балаган, а не серйозна розмова на серйозні теми.

По-друге, роль телеведучих і так званих експертів. Ще добре, коли їх компетенцію з обговорюваних питань можна назвати поверхневою. У більшості ж випадків це "ні вуха, ні рила". Але надувають щоки і для глядачів часто є авторитетами.

По-третє - контрольованість і керованість. Є м'яка форма підігрування комусь із учасників шоу - коли ведучий дає одному учаснику більше часу говорити, іншому - значно менше. І є пряма фальсифікація. Коли підтасовуються результати он-лайн або якогось іншого опитування.

Я сам зіштовхувався з обома цими способами неодноразово.

Наприклад, на "Суспільному" в дебатах із Смешком під час президентської виборчої кампанії. Фальсифікацію на користь Смешка було видно і в студії, вона була явною. Тому що моя "підтримка від глядачів" була "заморожена" на двох відсотках і так трималася півтори години. А у Смешка - на 98%, теж практично беззмінно.

Нема такого в законі, щоб вони проводилися виключно в "Олівці"

Але ще цікавішою була ситуація "з іншого боку екрану". Жоден із тих багатьох глядачів, хто хотів схвалити мої аргументи, не зміг додзвонитися на студійний телефон, йшов суцільний "відбій". І водночас, коли ці ж люди в порядку експерименту набирали номер підтримки Смешка, їм без проблем це вдавалося, отримували відповідь "ваш дзвінок враховано"!

Так що "Суспільне", керманичі якого претендують на роль чесних і безпорочних, насправді абсолютно нічим не відрізняється від багатьох приватних телеканалів. Плюс наразі поширює маячню щодо дебатів перед другим туром щодо місця їх проведення. Нема такого в законі, щоб вони проводилися виключно в "Олівці", як наполягає Зураб Аласанія. Учасники дебатів мають право самі визначити, де їх проводити - хоч на стадіоні, хоч на Грибовицькому сміттєзвалищі. Обов'язок "Суспільного" - забезпечити пряму трансляцію.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі