Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
14.11.2018

Боявся, що РПЦ зненацька порозумнішає. А вони виставили себе ще більшими ідіотами

Усе виглядає як і має

Переговори з Російською православною церквою в Україні складаються у найкращому вигляді. Поки у Лаврі збирається собор єпископів, який розриває євхаристичне спілкування з Константинополем і транслює тези Путіна, в Українському домі кілька їхніх же єпископів анонімно труть з Петром Порошенком про автокефалію та Об'єднавчий собор. Це ж прекрасно. До останнього побоювався, що зненацька РПЦ порозумнішає і зашле на Собор більшість своїх ієрархів. І своїми голосами, або разом з УАПЦ (Макарій он як розпинається у своїй нелюбові до Філарета), обере свого митрополита на Помісну церкву. Це була б повна катастрофа.

А так поки все виглядає природно. Московський патріархат демонструє спробу зірвати зустріч та процес підготовки до Об'єднавчого собору. Причому робить це у дріб'язковий і смішний спосіб, виставляючи себе ще більшими ідіотами в очах того ж Варфоломія. Єпископи, які бачились із Порошенком, кажуть про жорсткий тиск із боку Онуфрія та Кремля.

Усе виглядає як і має - воля до Помісної є у всіх конфесій, але Росія втручається і не дає. Варфоломію для задоволення своєї цілі залучити до Об'єднавчого собору і Московський патрірхат - цього вистачить.

Російська православна церква в Україні демонструє повну залежність від Росії

Що ж на виході: Російська православна церква в Україні демонструє повну залежність від Росії. Дублює рішення і заяви РПЦ. Натомість серед них є частина дисидентів, але їх кількість явно недостатня для впливу на рішення Об'єднавчого собору. Українське суспільство, Константинополь і зацікавлені в автокефалії (тут і американці) знову бачать явні спроби Росії зарубати процес обговорення томосу в середовищі українських православних. Зустріч для протоколу таки відбулась. Галочку поставили. План виконується.

Мене також тіпає від цих зустрічей з МП, але поки немає сенсу хвилюватись. Це бажання Варфоломія, яке він неодноразово чітко формулював. А цей дід нині грає головну роль. Тож треба.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі