Клас "Шахтаря" впав. Повторити минулорічний успіх буде важко

Прогрес новачків варто прискорювати

"Шахтар" у Лізі чемпіонів потрапив до складної і водночас цікавої групи. Всі три команди-суперниці представляють ТОП-5 чемпіонатів Європи.

Торік "Шахтар" зустрічався із "Манчестер Сіті". Донеччани прекрасно знають можливості суперника. Команда Гвардіоли за грою – одна з найкращих у світі. Протистояти їм важко, майже нереально. Де Брейне травмований, але Гвардіола так побудував командну гру, що великої залежності від окремих гравців немає. Шанс може бути в тому, що в певний період "Манчестер Сіті" більше буде сконцентрований на внутрішніх змаганнях, де рівень команд місцями не поступається Лізі чемпіонів.

Де Брейне травмований, але Гвардіола так побудував командну гру, що великої залежності від окремих гравців немає

"Шахтар" боротиметься із французьким "Ліоном" та німецьким "Гоффенгаймом" за другу позицію. Можлива перевага "гірників" - краща форма на старті турніру, бо чемпіонат України почався раніше. З іншого боку, зараз німецька та французька ліга перебувають на підйомі. Клуби розвиваються, залучають інвестиції.

"Гоффенгайм" минулого сезону видав свій найкращий результат. Команда без явних сильних та слабких місць. Їхнього молодого тренера 31-річного Юліана Нагельсманна розглядали, як одного із кандидатів на пост тренера "Баварії".

"Ліон" у Франції перебуває в тіні "Парі Сен-Жермен". За фінансовими можливостями зараз ніхто не може конкурувати із столичним грандом. "Ткачі" більше заточені на підготовку та продаж молодих гравців.

Обличчя "Шахтаря" - бразильці, які грають у технічний, швидкий футбол. Команди із Франції та Німеччини сповідують силовий, місцями атлетичний. Особливо важко може бути у гостьових матчах, де господарям потрібно буде атакувати, проявляти футбольну агресію. Але з іншого боку – кістяк "Шахтаря" загартований. Має досвід участі у подібних матчах. Психологічний стан теж хороший. Останні матчі команда в чемпіонаті доволі легко виграла. Відчули впевненість у власних силах. "Гірникам" варто максимально концентруватися на матчах єврокубків. В чемпіонаті вони вже мають певну перевагу. Тим паче, що "Динамо" зараз знову має проблеми.

Обличчя "Шахтаря" - бразильці, які грають у технічний, швидкий футбол. Команди із Франції та Німеччини сповідують силовий, місцями атлетичний

Сила команди Фонсеки в стабільному складі. Гравці зіграні. Новачки - Мораес, Сіпріано, Педро, Шевченко та Майкон поки проходять процес адаптації, тому важливої ролі в команді не грають. Не думаю, що їх відразу кинуть в бій. Але прогрес новачків варто прискорювати. Клас команди із втратою Бернарда, Фреда, Феррейри впав. Особливо вагомою стала втрата Фреда, який вів гру команди в середині поля. Компенсувати його відсутність поки не вдається. Можуть виникнути проблеми в атаці. Факундо Феррейра був максимально підлаштований під стиль "Шахтаря" в атаці. Зараз Мораес забиває багато в чемпіонаті, але Ліга чемпіонів – зовсім інший турнір.

Повторити минулорічний успіх та пробитися до плей-оф Фонсеці буде важко. Багато залежатиме від очних матчів проти головних конкурентів. Не варто розробляти стратегію на шість поєдинків. Потрібно намагатися у кожній грі здобувати залікові бали. У сучасному футболі нівельована перевага свого поля. Футболісти звикли грати під тиском вороже налаштованих трибун.

Не варто розробляти стратегію на шість поєдинків

Важко оцінити чи спрогнозувати загальний стан, в якому "Шахтар" підходить до матчів Ліги чемпіонів. Команда мала проблеми на старті сезону, двічі програвши "Динамо". Потім здобувала виключно перемоги, граючи проти слабших суперників. Місяць-два – великий термін у футболі. Скажімо, збірна Хорватії не так давно була у фіналі Кубку світу, а у вівторок зазнала розгромної поразки від іспанців. На противагу цьому збірна Іспанії блідо виглядала в Росії, а зараз знову відчула власну силу.

Надважливими з огляду на це будуть перші два єврокубкові матчі "Шахтаря": 19 вересня вдома проти "Гоффенгайму" та 2 жовтня у Ліоні.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі