Український клубний футбол має вчитися у швейцарського й бельгійського

Футбол в першу чергу – бізнес, а потім шоу-бізнес

Іспанські гранди "Реал" та "Барселона" зіграють матчі національного чемпіонату за межами країни. Ми повинні розуміти, що футбол в першу чергу – бізнес, а потім шоу-бізнес. Спорт за останні 30-40 років у всьому світі став бізнесом. У США – трохи раніше, а в Європі із певною затримкою . Бізнес завжди диктуватиме свої умови.

Років 15-20 тому найкращі 14 європейських клубів збиралися сотворити так звану суперлігу, яка матиме величезний інтерес. На цьому можна було б заробляти великі гроші. Ці клуби дійсно створили таку лігу, вона називається Ліга чемпіонів. Якщо взяти останні десять років, то якраз клуби із переліку цих 14 майже завжди грають в півфіналі Ліги чемпіонів. На такий підхід не варто нарікати, бо в напрямку комерції та заробітку грошей рухається весь світ, а не тільки виключно спорт. В тому ж Китаї почали платити величезні зарплати – відразу гравці починають їхати туди.

З часом непросто буде і Україні. Навряд чи клуб із нашої країни може зібрати у Європі велику аудиторію на стадіоні чи біля телевізорів

Сьогоднішня Ліга чемпіонів намагається потихеньку відсіювати слабші команди, до яких не має особливого інтересу. Думаю, що з часом непросто буде і Україні. Навряд чи клуб із нашої країни може зібрати у Європі велику аудиторію на стадіоні чи біля телевізорів. А це все заробітки клубів. Топ-чемпіонати представлені відразу 4 командами. Думаю, що скоро ця тенденція збільшуватиметься до 5. В Англії не всі найкращі команди вже вміщаються в топ-4. Перевага українських клубів у тому, що ми раніше починаємо чемпіонат, тому на старті сезону маємо перевагу в ігровій формі, але зимова пауза робить наші клуби не конкурентноздатними навесні.

Великі гроші можуть розмити топ-чемпіонати, підштовхуючи клуби до створення своєї ліги, де буде більший заробіток, ніж в чемпіонатах. Але УЕФА випередило всіх. Створила формат Ліги чемпіонів, де за основу береться комерційна складова. Вихід до групового раунду вже дає клубу серйозний фінансовий бонус. В разі подальшого проходження прибутки будуть тільки збільшуватися.

Китай активно стає власником європейських клубів, навіть не самої більшої величини

Останні роки у європейському футболі панує така тенденція, що інвестори із інших континентів купують клуби. Я думаю, що це ненадовго. Свого часу російський бізнес виступав інвестором або ставав власником європейських команд. Ні до чого особливого це не призвело. Із часом вони в більшості своїй відмовлялися від цих команд. Так розвиваються економіки немолодих держав. Грошей багато, а інвестувати їх із розумом не можуть. Зараз Китай активно стає власником європейських клубів, навіть не самої більшої величини. Недавній суперник "Динамо" по кваліфікації Ліги чемпіонів, "Славія" , має інвестора – китайську компанію із видобутку нафти та газу. Тимчасово.

Рано чи пізно чекає криза. Надмірні гроші, великі контракти, шалені трансфери можуть призвести до неї. Фінансовий фейер-плей не діє. Трансфери Неймара та Кепи були оформлені так, що гравці самі викупили себе за величезні гроші.

Український клубний футбол повинен ставати на рейки рентабельності

Український клубний футбол повинен ставати на рейки рентабельності, намагатися заробляти гроші самим на себе. Потрібно вчитися у швейцарських, бельгійських клубів, які вибудували економічну складову розвитку. Поки в нас цього немає. Навіть не проглядається у клубів бажання вчитися іноземному досвіду.

Ще одна проблема в тому, що кваліфікованих тренерів на всіх рівнях просто не вистачає. Будуть тренери - буде і результат. Тому проблема підготовки кваліфікованих, конкурентоздатних гравців залишається актуальною. Сподіватися, що наші гравці будуть грати в топ-командах або клуби досягнуть серйозних результатів в Європі – поки передумов немає.

Олег ФЕДОРЧУК, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі