Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
11.07.2018
1

США можуть знищити "Північний потік-2"

Європейці звикли до американської військової парасольки

Американський президент Дональд Трамп на саміті НАТО гне свою давно означену лінію щодо витрат на оборону. На зустрічі з генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом він жорстко розкритикував ФРН за "Північний потік-2":

"Німеччина підтримує НАТО з витратами трохи більше 1%, в той час, як фактичний внесок США — 4,2%. При цьому Німеччина укладає газову угоду з Росією. Ми захищаємо Німеччину, ми захищаємо Францію, ми захищаємо всі ці країни, а тим часом низка держав укладає угоду з Росією на будівництво газопроводу в рамках якої, вони сплачують мільярди доларів РФ. Це неприйнятно", - від душі накинув він.

Знайти тут якусь логічну невідповідність важко. Якраз так виглядають справи у Європі для пересічного американця. Німеччина вважає за доцільне закласти 78 млрд євро на міграційну політику до 2022 року, але збільшити витрати на Бундесвер (Збройні сили Німеччини), який ледве підтримує елементарну боєздатність згідно чисельних досліджень самих же німців, - ні. Ліві не зрозуміють.

Німеччина вважає за доцільне закласти 78 млрд євро на міграційну політику до 2022 року, але збільшити витрати на Бундесвер - ні

Останні плани уряду Ангели Меркель полягали в збільшенні витрат на оборону до 1,5% ВВП до 2025 року. Оперативно, нічого не скажеш. Воно й недивно, бо європейці звикли до американської військової парасольки. М'які спроби Барака Обами стимулювати країни-ЄС до фінансування армій згідно правил НАТО всім були по цимбалах. А тут замість назрілих дій легко можна звалити все на "навіженого Трампа".

Коротше, не здивуюсь, якщо публікація "The Washington Post" щодо ймовірності виводу американських військ із ФРН ґрунтується на реальних джерелах з Пентагону. Американцям і не треба шукати альтернативу - Польща готова розмістити в себе як мінімум бронетанкову дивізію в районі "Сувалкського коридору" й викласти за базу 2 мільярди. І витрати на оборону в поляків якраз 2,1%. І ніяких потоків не будують. І якщо теоретично ще хтось може торпедувати "Північний потік-2", то тільки США. Якби це не подобалось багатьом в Україні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі