Крим завжди горів під російськими чобітьми

Нацизм на всю голову

В ніч з 17 на 18 травня 1944 року мої родичі заснули у власних будинках жителями своєї землі, а рано вранці прокинулися ізгоями, а ввечері виїжджали в замкнених товарних вагонах з Криму в нікуди назавжди

З тих, хто їхав у вагонах в нікуди, за час "подорожі" та в найближчі роки померли четверо з десяти. Сталін, перейнявши у Гітлера практику "остаточного вирішення питання", не витрачався на концтабори, печі та газ. Але це був точно такий же геноцид з точно такими ж наслідками для мого народу, як для євреїв.

Сталін, перейнявши у Гітлера практику "остаточного вирішення питання", не витрачався на концтабори, печі та газ. Але це був точно такий же геноцид

Мого народу наполовину не стало фізично, а в цілому не повинно було залишитися як такого. Кримських татар спеціально виселяли в республіки Середньої Азії, де, як вважалося, половина здохне, а половина асимілюється серед тюрків-мусульман і більше ніколи не повернеться до Криму, який російські нацисти намагалися зробити своїм ще з 1783 року і ось цей час, як їм здавалося, настав.

Всупереч поширеній думці, цей геноцид в нашій долі був далеко не першим. І не другим.

Історики розходяться в цифрах, але, наприклад, всього за два роки, 1861-1862, кримськотатарське населення скоротилося в Криму на 80%. Ось так от раз – і все. І так не раз. Сталінський геноцид 1944 року був просто останнім. Вірніше, нам так здавалося всі ці роки. А виявилося – ні. Настав 2014-й і почався новий, черговий, гібридний.

Зараз немає товарних вагонів, але є всі ті ж російські нацисти, які взяли на озброєння те, що вони вміють: тотальний терор і страх

У ньому немає товарних вагонів, але є всі ті ж російські нацисти, які взяли на озброєння те, що вони вміють: тотальний терор і страх. Вони вбивають, викрадають, саджають, виселяють не всіх. Але роблять це жорстоко, демонстративно. Щоб боялися всі. І щоб кримські татари або тремтіли від страху в своїх будинках, не знаючи, хто стане наступним, або збирали свої сім'ї і їхали.

Вже близько 10% кримських татар залишили батьківщину з моменту окупації Криму росіянами. Це страшна цифра. Тому що кримський татарин їде з Криму тільки тоді, коли йому насправді скрутно: з огляду на минуле, він буде триматися за землю до останнього.

Російські сусіди, які прожили з кримськими татарами пліч-о-пліч 20 років, після того, як побачили в Криму "свої" танки, не соромлячись, підходять і кажуть: "А коли ви поїдете в свою Україну? Крим же тепер наш!". Людськими словами коментувати складно – це справжній нацизм, на повний зріст, на всю голову. В яку приходить така легка думка –просто взяти і зруйнувати чуже життя. Просто тому, що у людей інша національність, і це їх земля, яка тобі, росіянину, подобається.

Російські сусіди, які прожили з кримськими татарами пліч-о-пліч 20 років, після того, як побачили в Криму "свої" танки, підходять і кажуть: "А коли ви поїдете в свою Україну? Крим же тепер наш!"

Така деталь. Кримські татари в перші роки заслання за тисячі кілометрів від дому не хотіли саджати сади. Це вважалося поганою прикметою. Думали, що скоро повернуться. Тих, хто саджав дерева, засуджували сусіди: "Скоро ми повернемося в свій сад!". Людям властиво вірити в краще. Наші бабусі-дідусі, незважаючи на абсолютну безнадію, вірили.

Вони все ж посадили на чужині сади, але пройшло майже півстоліття – і повернулися додому. І навіть встигли пожити і померти вільними в Україні, не думаючи, що на їхню землю знову ступить російський чобіт.

Але російський чобіт знову прийшов по наші душі. Він, звичайно, знову піде. Крим завжди горів під російськими чобітьми.

Російський чобіт знову прийшов по наші душі. Він, звичайно, знову піде

Я не знаю точно коли, але бабуся Васфі дочекається мене біля своєї могили. І дядько Джафер, і дядько Зубеір. І мої дочки будуть бігати під цим сонцем вільними людьми у вільній країні, а Україна стане серцем Європи.

Я не знаю точно, коли це відбудеться, але обіцяю, що ми зробимо все, що від нас залежить. А насправді все залежить від нас. Від того, наскільки ми віримо, і наскільки ми разом. Українці, кримські татари – всі, кому не все одно, і хто проти людоїдства і варварства наших днів.

Допомагайте нам, чим/якщо можете.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі