Три схеми забалакування реформ

Як можновладці "очолюють" процес змін

Влада обіцяє реформи. Деякі робить. Які не критичні для заробітку. Деякі відчайдушно саботує. Серед саботованих приватизація, Антикорупційний суд та Служба фінансових розслідувань.

Кожна з цих змін може позбавити можновладців великого грошового потоку. Тому допустити їх не можна. Але і прямо опонувати цим реформам теж не можна. Кредитори не зрозуміють. Та й свої громадяни теж. Як із антикорупційним судом. Поки говорили, що "подивіться на Фінляндію", всі сміялися. І критикували. Критику ніхто не любить. Сміх ще більше. У підсумку, обирають інший варіант.

Якщо неприємну тобі реформу не можна заперечувати, потрібно голосно заявити, що ти береш її на себе

Якщо революції не можна запобігти, то її треба очолити. Якщо неприємну тобі реформу не можна заперечувати, потрібно голосно заявити, що ти береш її на себе. Очолюєш процес. І топиш його в болоті. І тоді і критикувати тебе складно. Адже ти сам голосно вимагаєш всюди скоріше це зробити. І сміятися, коли висуватимеш абсурдні аргументи проти, теж не будуть. Подвійна вигода. Залишилося знайти помічника, якому доручити, і рибка в сітці.

Не хочеш приватизації. А МВФ каже: "Треба". Що робити? Правильно. Занурити все в безодню бюрократії. Виставляти на продаж нецікаві об'єкти.На цікавим задирати стартову ціну. На виході - профіт. Кожен новий день державного підприємства у державній власності - вигода.

Не хочеш забирати повноваження у податкової поліції, економічних департаментів МВС і СБУ, але МВФ каже, що треба, а Мінфін навіть підготував закон. Що робити? Правильно, доручити коханому бухгалтеру одного президента написати свій закон. І забалакати. Готовий закон лежить. Новий далі пишеться і пишеться. Гроші капають.

Кожен новий день державного підприємства у державній власності - вигода

Не хочеш створювати Антикорупційний суд? Дуже не хочеш. Поки його немає, можна відмазатися "непрофесіоналізмом НАБУ" й одночасно саботувати всі корупційні справи в суді. Що робити? Правильно. Створити робочу групу в парламенті. Гірше може бути тільки слідча комісія в Раді. І забалакати. В крайньому випадку потім зробити все, щоб не допустити іноземців до відбору суддів. Запозичити термін "суверенної демократії" та ненависного сусіда. І весь час очолювати процес.

І все добре. Ти за все хороше і проти всього поганого. Ти попереду процесу. І постійно підганяєш дурних боярів. Але хура й досі там. І гроші капають.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі