Російський ведмідь потрапив в український капкан

Приголомшливо образливий для російської верхівки закон США

Президент США Дональд Трамп ще не підписав законопроект про посилення антиросійських санкцій, але в Росії вже на нього відреагували, вилучивши дипломатичну власність США - дачу в Срібному Бору і склади в Москві. Чому відповідь вийшла несиметричною і що має намір продемонструвати оточення президента РФ Володимира Путіна такими діями.

Це найменше схоже на Берлінську або Карибську кризу, тому що досить дивна реакція. Офіційно МЗС на своєму сайті розмістив заяву, в якій назвав вжиті заходи реакцією на новий закон про санкції. Але, по-перше, цей закон ще не прийнятий - це перша така дивна річ. А по-друге, адже дані заходи - це те, чим, як ми пам'ятаємо, глава МЗС РФ Сергій Лавров погрожував 29 грудня минулого року. Ну, абсолютно симетричні заходи по відношенню до того, що зробив президент США Барак Обама з російськими дачами і російськими дипломатами. А зараз раптом згадали і відреагували на ті заходи, розповідає Андрій Піонтковський "Апострофу".

Але смішно говорити, що ці дачі, підвали якісь - це реакція на закон, який лежить на столі американського президента і буде ним підписаний. Адже спробувати накласти вето - це політичне самогубство для Трампа.

У Москві задумалися, що треба припинити обмін ударами зі США

Цей закон просто приголомшливий за масштабом санкцій. І образливий для всієї російської політичної верхівки. Там багато секторальних заходів щодо російської економіки, позбавлення її кредитів, технологій. Але найскандальніший розділ - це доручення фінансовій розвідці протягом 6 місяців подати дані про активи на Заході практично всієї політичної верхівки і всього оточення Путіна. Мені здається, що якраз ось ця дуже скоростигла реакція з підвалами і дачами - це спроба не ескалації конфлікту, а, навпаки, сигнал: "Ми хочемо вийти з цього обміну ударами".

Вони розуміють, що санкції ніхто не зупинить. Не знаю, чи звернули в Україні увагу на таку подію, як Конференція з безпеки в Аспені (Колорадо, США) на минулому тижні. Там були всі колишні з обамівської адміністрації і сьогоднішні керівники силових структур. З різкими заявами виступали по Росії. Я назвав це колективною "фултонською промовою Черчілля ". Це було одностайне рішення американського військово-політичного істеблішменту покласти край цій російській гібридній агресії у всіх напрямках. І ось цей закон, прийнятий безпрецедентною більшістю в Конгресі в обох палатах, відображає позицію.

Мені здається, це викликає зараз в Москві розгубленість і сум'яття. Я дивлюся зараз досить божевільні російські шоу. Наближені до Кремля учасники цих шоу проштовхують думку, що ось, нарешті, ми відповіли, зробили це дуже розумно і не підемо по шляху ескалації і так далі. Здається, що в Москві задумалися, що з цього обміну ударами їм треба якось виходити. Немає ніяких натяків на те, що щось робитимуть додатково найближчим часом. Та й що вони можуть зробити?

Запізніла реакція і не відповідність її масштабів серйозності санкції свідчить про розгубленість Кремля

Ось вони кажуть про якусь симетрію. Яка може бути симетрія? Всі російські керівники, починаючи з Путіна, тримають свої мільярдні активи на Заході. Американці ж не тримають свої статки ні в "Ощадбанку", ні ще десь. Тому ні про яку симетрію тут говорити неможливо. І цей останній закон дуже знаменний: він вдаряє по найчутливішому для російської еліти. Це ж не тільки активи. Це стиль їхнього життя. Освіта їхніх дітей, медицина, життя дружин, коханок. Це дуже серйозні зміни у відносинах.

Російський ведмідь потрапив в український капкан - і рушити не може, і назад піти не може. У всякому разі при цьому фюрері. Це явне прагнення більшості верхівки вийти з цього конфлікту якось. А як могло бути інакше, якщо всі вони зараз під загрозою заморожування і конфіскації їх активів, не кажучи вже про публічний розголосу всіх їхніх статків.

Про вихід вони у всякому разі задумалися. Звичайно, є і бункер, є і якісь люди, які пропонують подальшу ескалацію конфлікту. Але ось така дуже миттєва реакція на законопроект дивна в двох аспектах. Перше - оголошено, що це реакція на останній закон про санкції, а насправді це відповідь, яка була б природною 29 грудня. Друге -повна невідповідність масштабу цієї відповіді масштабу санкцій, які дійсно введуть у дію протягом 10 днів. Все це свідчить про розгубленість в Кремлі.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі