Народна дипломатія будує проукраїнську платформу в США

Треба демонструвати власні здобутки і готовність до співпраці, показувати прагнення до змін і розбудови сучасної демократичної держави

У той час, коли офіційна дипломатія наполегливо, і поки що безрезультатно, працює над організацією зустрічі президента Порошенка та 45-го президента США Трампа – кордони долає народна дипломатія. Переконався сам - доносити до американського істеблішменту позицію українського народу щодо найважливіших питань можна і без дипломатичного паспорта чи високої посади.

Пошук спільних інтересів

США можуть стати ключовим важелем у вирішенні конфлікту Росії та України та гарантом безпечної реінтеграції окупованих територій. Для Сполучених Штатів стабільна Україна потрібна як основа стабільності Європи, що є ключовим інтересом США на європейському континенті. Тому Аграрна партія активно розвиває співпрацю з американськими лідерами та інституціями, працює над створенням потужної проукраїнської платформи в Америці.

Днями повернувся зі своєї другої робочої поїздки в США. Як завжди – маса зустрічей і вражень від роботи політичної системи найсильнішої держави світу. Однак найголовніше для мене було – донести позицію українців щодо питань оборони та ключових реформ – зокрема земельної.

Я провів низку зустрічей із впливовими американськими політиками. Ключові питання, на яких ми акцентували увагу – це шляхи вирішення конфлікту Росії і України та способи безпечної реінтеграції окупованих територій. Друге – це недопущення крадіжки землі та проведення земельної реформи. І третє – це зміна виборчого законодавства перед наступними парламентськими виборами. Ці питання було обговорено під час зустрічей із лідером республіканської більшості у Палаті представників Конгресу США Кевіном Маккарті, з головою Комітету з питань закордонних справ Палати представників США Едвардом Ройсом, зі спікером Палати представників Конгресу США Полом Райаном, із членом Комітету з нагляду та урядової реформи Палати представників Конгресу США Дареллом Іссою, з конгресменом Брайаном Мастом та низкою інших сенаторів і конгресменів від обох "головних" партій.

Українці повинні краще працювати самі, налагоджуючи політичну систему, робити так, щоб Україна позбулася корупції і змогла зажити нормальним демократичним життям

Оцінка того, що відбувається в Україні, практично одностайна – українці повинні краще працювати самі, налагоджуючи політичну систему, робити так, щоб Україна позбулася корупції і змогла зажити нормальним демократичним життям. Сполучені Штати готові надавати будь-яку допомогу, але мова вже йде не про якісь матеріальні речі. Сьогодні мова йде про запозичення досвіду у однієї із найстаріших демократій світу і про розбудову партнерства, в основі якого лежатиме довіра.

Земельне питання як приклад втраченої довіри

Коли уряд України та профільне міністерство запевняли весь світ, що ми готові до впровадження ринку землі, у політиків США, Великобританії, Польщі і Литви не було розуміння, що в Україні не створені елементарні необхідні передумови для появи ринку землі сільськогосподарського призначення.

Тому на всіх зустрічах із європейським та американськими політиками й дипломатами я та мої колеги говорили про реальний стан справ у земельних відносинах, беззаконня, корупцію і нереформованість цієї сфери. А головне – доносили точку зору народу, який має вирішувати долю своєї землі. Адже 80% українців виступають проти продажу землі в нинішніх умовах.

Західний світ уже зрозумів, наскільки Україна відстала у питаннях цивілізованого обігу землі

Сьогодні західний світ уже зрозумів, наскільки Україна відстала у питаннях цивілізованого обігу землі. У нас не проведена інвентаризація, немає земельного банку, як і багатьох інших речей, які потрібні для якісного обігу земель сільськогосподарського призначення. Тому на минулому тижні ми і почули заяву МВФ за результатами роботи в Україні його місії. Навіть Міжнародний валютний фонд каже українському уряду: треба ще раз оцінити ситуацію і проаналізувати всі необхідні підготовчі кроки.

Отож, якщо ми будемо чинити так, як наш уряд зараз чинить із земельною реформою – ми втратимо не лише партнерів, ми втратимо довіру.

Внутрішні проблеми США

Ми маємо розуміти, що сьогодні громадяни США, як і більшості країн світу, сконцентровані на внутрішніх проблемах. Світ не стоїть на місці, і Штати теж постійно змінюються. Криза 2008 року не минула безслідно. Громадяни США стали більш ощадливими, ніж це було 20-25 років тому. Якщо говорити про пересічного американця, то для нього сьогодні значно важливішим буде питання медичної реформи, доступність медичного страхування. Реально за останні 5-7 років медична сфера у США подорожчала на 103% - і це дуже чутливо для людей. Їх хвилюватиме податкова реформа, міграційна політика – адже США є країною мігрантів від самого початку, за виключенням корінного населення. І сьогодні у Конгресі точиться дуже серйозна дискусія щодо нового міграційного закону, тому що Дональд Трамп пообіцяв впровадити жорсткі правила, а впровадити їх надзвичайно складно.

Громадяни США, як і більшості країн світу, сконцентровані на внутрішніх проблемах

Тому, коли держсекретар США Рекс Тіллерсон в ході нещодавньої зустрічі міністрів закордонних справ G-7 задається питанням "Чому Україна має хвилювати американських платників податків?", ми маємо давати відповіді на такі запитання. І робити це так, щоб нас почули. Треба їздити, треба розповідати, треба не стояти з протягнутою рукою – а демонструвати власні здобутки і готовність до співпраці, показувати прагнення до змін і розбудови сучасної демократичної держави. І тоді ми отримаємо конструктивні рішення!

Як будувати партнерство?

Сьогодні саме від нас залежить, чи почує нас світ, чи вдасться нам вести ефективну зовнішню політику, яка сприятиме встановленню миру на нашій землі. Американське суспільство готове йти нам на зустріч, готове допомогти розбудувати ефективні демократичні державні інститути, долати корупцію, проводити ефективні реформи. США готові ділитися досвідом, але не готові робити нашу роботу замість нас. Але працювати вони будуть лише з тими, хто хоче це робити – не на словах, а на ділі. І запорукою надійного партнерства має бути чесність.

Віталій Скоцик, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі