Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
03.11.2016
2

В армії з'являється здорова конкуренція за кадри

Начальник Генштабу анонсував оновлення системи заключення контрактів

Начальник Генерального штабу позавчора анонсував дуже круте оновлення системи заключення контрактів: з його слів, командарам частин ВДВ (високомобільних десантних військ, - ред.) і ССО (сил спеціальних операцій, - ред.) дадуть право заключати контракти з кандидатами напряму, без багатоступеневого лабіринту, яким по дорозі в частину блукають бажаючі служити в армії.

Цю інформацію сильно недооцінили, а дарма. Нинішній спосіб потрапити в конкретну частину - як гра в рулетку. Береш відношення у частині - йдеш у військкомат (збір вагону документів, військово-лікарська комісія, підписання контракту) - навчальний центр - і молись, щоб відповідне оперативне командування відправило тебе саме в ту бригаду, від якої маєш відношення.

Поки наш батальйон ще був окремою частиною - стройова кожного дня штампувала відношення й відсилала кандидатам. У висновку, лише відсотків 30-40 прибувало саме до нас, решту ж Оперативне командування "Схід" розподіляло по іншим частинам, для яких існував приорітет у наповненні особового складу. На початку 2016-го, наприклад, багато бажаючих служити в нас, були відправлені в 93-ту бригаду - тоді по всій Україні був фокус доукомплектувати саме її.

Нинішня зміна алгоритму введе для командування частин таку опцію як здорова конкуренція за кадри й стимулює проводити агресивну рекламу й рекрутинг.

Для наочності, знову ж приклад нашого батальйону: після демобілізації 5-ї хвилі ситуація була критичною - не буду писати про відсоток комплектації, але з такими показниками частини одразу виводять із зони АТО, бо вже небоєздатна. Менше з тим, одною рукою продовжили утримувати кілька кілометрів позицій біля авдіївської промзони, іншою - активізували рекламу батальйону й агітацію. І на момент мого звільнення людей хоч і досі бракувало, проте відсоток комплектації був одним із найвищих по сектору Оперативно-тактичного угрупування "Донецьк".

Яким чином? Просто комбат тероризував замполітів і командирів шукати собі людей. Ми, у свою чергу, всіма можливим способами організовували сарафанне радіо, оголошення в ЗМІ та мучили демобілізованих раніше. Аби ще ОК "Схід" направляло в батальйон усіх заагітованих нами контрактників - нестачі в людях не було би взагалі. Ось приклад частини, яка вела вмотивовано агресивну боротьбу за військовослужбовців.

Було би ідеально надати право заключати контракти з кандидатами напряму всім командирам ЗСУ. Тоді вони були би максимально зацікавлені у позитивному іміджеві своєї частини

Тому було би ідеально не просто надати право заключати контракти з кандидатами напряму командирам військових частин ВДВ і ССО, а всім командирам ЗСУ, а оперативним командуванням - лише у переліку виняткових випадків. Ринок людського капіталу. Тоді командири були би максимально зацікавлені у позитивному іміджеві своєї частини й болючіше ставились до скандалів чи незадоволення особового складу.

Бо зараз у більшості офіцерів командування логіка така: солдати "поскільки-поскільки", вони все одно невольні люди, як щось не подобається - нікуди не дінеться. Ці позвільняються - так з Оперативного командування нових пришлють, без людей не лишимось.

А тут бах - і лишитесь без бійців, бо не поважаєте своїх людей, кладете на їх проблеми та потреби - і сарафанне радіо рознесло: бригада Х - гівно, пацани, не йдіть туди на контракт, там зам йо***ий, бігає п'яний із зарядженим автоматом перед строєм. Все, комплектація ахова, командуючий бачить результат й здібності командира, робить відповідні висновки. Еврика.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі