Історію Московії, а пізніше і Росії творила Золота Орда

То ж чому  в Україні так прогинаються перед Москвою? Виявляється, слово Іван у Московії було найпоширенішим іменем.

Британський історик Норман Дейвіс (його не можна назвати заангажованим як відносно українців, так і росіян) у власній роботі "Європа. Історія" так описує процес появи етноніму "Росія" у Московії:
"Московські князі вийшли з пітьми на сяйливі вершини протягом двох століть після монгольської навали.

По-перше, поєднуючи звитягу і підкуп, вони  підбили під свою руку численні князівства Рюриковичів навколо Володимиро-Суздальської землі. 1364 року вони привласнили собі спадковий титул великих князів Володимирських.
По- друге, тішачись ласкою хана Золотої Орди, московські князі дістали ярлик, що давав їм право бути головним збирачем данини для татарів, вони відповідали за виплати й за борги решти князів. Іван І (правив 1325—1340), відомий як Калита, більшу частину свого князювання провів не в Москві, а в дорозі до Сарая.
По-третє, щедро обдаровуючи православну церкву, московські князі додали до своєї політичної влади ауру побожності. 1300 р. митрополит Київський переніс свій осідок (резиденцію) із Києва до Володимира над Клязьмою, 1308 р. — до Москви. Монастирі, засновувані в лісових пущах, становили нові осередки торговельної і територіальної експансії.

Московія на той час була par excellence патримоніальною державою, де до князевих підданих та їхнього майна можна було ставитися з абсолютною зневагою. 1327 р. Іван Калита допоміг монголам придушити повстання свого головного суперника — міста Твер на Волзі. Але вже в 1380—1382 рр. князь Дмитро Донськой (правив 1359—1389) уперше кинув виклик військовій могутності монголів. 8 вересня 1380 р. на Куликовому полі він здобув перемогу над ординським темником Мамаєм, що намагався захопити найвищу владу в Орді; і то тільки на те, щоб побачити як леґітимний хан Тохтамиш, маючи на меті перешкодити подальшому зростанню могутності московських князів, спалив за два роки Москву. 1408 р. син Дмитра Василь І (правив 1389—1425) спробував не віддавати данину, але поступився, коли монголи обступили облогою Москву. Московити набирали сили, але і далі були васалами. Саме тієї пори московити почали називати свою державу грецьким словом "Росія", що означало "Русь", а себе називали росіянами.

(Хоч їх самих у європейських країнах і надалі називали московитами, а їхні землі на картах зображували як "Московія").

Ці московити ніколи не володіли Києвом, проте брак підстав не перешкоджав їм вважати Москву єдиною законною спадкоємецею київських земель. Саме їхня східнословянська говірка стала основою сучасної російської мови.

Ще один дивний і досі непомічений вияв перерваності традиції або історичної амнезії можна побачити з тих імен, які московська знать давала своїм дітям.

Годі казати про важливість цього акту для будь-якої культури, її символічне значення, культурну зумовленість і підвладність моді. Історичні джерела часів Івана Грозного зберегли імена тисяч чоловіків із вищого класу.

За одноманітністю вони нічим не відрізнялися від імен в інших суспільствах. Десяток найпоширеніших імен покривав 70% осіб, а інші траплялися рідко. Найпопулярнішими були імена правителів московської династії — Іван (20%) та Василій (10%). Нічого несподіваного. Що справді дивує, коли дотримуватися традиційних уявлень про цю культуру, то це майже повна відсутність специфічно київських імен.

Серед майже трьох тисяч імен у розрядних книгах часів Івана — жодного Ігоря, Святослава, Мстислава, менш як 1% Володимирів й лише три Гліба.

Московського придворного часів Івана швидше назвали би Теміром чи Булгаком, аніж Володимиром, Глібом чи Всеволодом."

Інформацію про історію становлення Московії оприлюднили у "Вконтакті". Цікаво, що навіть частина росіян сприймає її як доконаний факт. Може тому, що від дійсності та документів діватися нікуди.

Може тому й вважають українську мову більш милозвучною, а бандуру інструментом "душі".

То ж чому уже кілька століть українцям нав'язують тезу існування у них так званого "старшого брата"? Може через те, що на генному рівні у самих московітів відклався комплекс "меншвартості"...То може через це й прагнуть прихильники "російсько-московітського світу" Україні нав'язати російську мову як другу державну?

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

311

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі