понеділок, 29 жовтня 2018 15:59

З'ясували, хто шпигував за Трампом

З'ясували, хто шпигував за Трампом
Батько Івани Трамп, колишньої дружини американського президента, інформував таємну поліцію Чехословаччини про внутрішні справи США. ФОТО: vokrug.tv

За сім'єю президента США Дональда Трампа у 1980-х стежила Служба державної безпеки Чехословаччини (StB). Тоді Трамп ще був бізнесменом. Про це свідчать архівні документи і свідчення колишніх співробітників StB, повідомили британська газета The Guardian і чеський журнал Respect.

Шпигунська операція почалася 1977-го. Тоді Дональд Трамп одружився на Івані Зельнічковой. Вона родом із чеського міста Злін (у 1949-1989-х — Готвальдов).

Перші документи про сім'ю Трампа у StB датовані 1979 роком. Тесть Трампа став "конспіративним" інформатором. Він регулярно повідомляв розвідці про візити доньки в Чехословаччину, а також про кар'єру зятя у Нью-Йорку. Він працював на Службу держбезпеки до падіння комуністичного режиму.

Властіміл Данек, колишній співробітник Служби держбезпеки з міста Готвальдов, підтвердив, що розвідка цікавилася Трампом. "Він був бізнесменом. У нього було багато контактів, у тому числі в політичних колах США", - сказав він.

Чехословацька розвідка активізувала свою роботу щодо Трампа наприкінці 1980-х. Вони хотіли дізнатися про "вищі ешелони влади США". Це сталося після того, як 1987-го Трамп відвідав СРСР. Тоді він оголосив про плани балотуватися у президенти США, але так і не висунув свою кандидатуру на виборах.

У жовтні 1988-го, незадовго до виборів у США, у Чехословаччину приїхала Івана Трамп. Вона розповіла батькові, що наступним президентом стане Джордж Буш-старший. Тесть Трампа передав це таємній поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп назвав своє обрання найгіршою подією для Росії

У січні 1989-го лейтенант StB Пітер Сурі склав звіт про те, що Івана Трамп дізналася про майбутню перемогу Буша, оскільки увійшла у "високі політичні кола".

Сурі запропонував продовжувати підтримувати зв'язок з її батьком як з інформатором про політику, економіку та розвідувальні служби США. Пітер Сурі підтвердив справжність звіту журналістам. Утім він зазначив, що особисто не займався Трампом - це була робота його колег.

Чи ділилася Чехословаччина отриманими даними з КДБ СРСР, невідомо. Властіміл Данек відмовився це підтвердити або спростувати. Він не став розкривати інші подробиці, оскільки "не хоче жодних проблем". Анонімні офіцери StB припустили, що і Москва, і Прага використовували родичів Трампа в інтересах розвідки.

Україна вийшла на найвищий в історії рівень відносин зі Сполученими Штатами Америки. На цьому наголосив перший віце-прем'єр-міністр, міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, хто шпигував за Трампом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі