понеділок, 22 лютого 2021 17:06

Зімбабве почала вакцинацію населення

Зімбабве почала вакцинацію населення
Віце-президент Зімбабве і міністр охорони здоров'я Костянтино Чівенга отримав вакцинацію від коронавірусу в столиці Хараре / REUTERS

Африканська країна Зімбабве розгорнула програму вакцинації проти COVID-19. Медики отримали перші з 200 тис. китайських вакцин Sinopharm, подарованих владою КНР.

Першим вакцинувався віцепрезидент Костянтино Чівенга. Програма безкоштовної та добровільної вакцинації в країні націлена на 10 млн із 14,4 млн громадян. Про це пише Voice of America.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зімбабве хоче повернути землю білим фермерам

Чівенга, який водночас є міністром охорони здоров'я, сказав, що Зімбабве виграє війну проти COVID-19.

"Помітне зниження кількості нових випадків коронавірусу свідчить про закінчення другої хвилі пандемії. Попри це, влада Зімбабве проводить закупівлю і вакцинацію. Моє міністерство провело всі наукові процедури на підтвердження ефективності вакцини Sinopharm, яка становить 79 відсотків. Моя присутність тут із деякими посадовими особами з МОЗ має показати довіру уряду до вакцини Sinopharm", - сказав Чівенга.

Як пише Reuters, Зімбабве планує вакцинувати близько 60 тис. медиків та медичних працівників в рамках 1-го раунду. Далі будуть літні та люди з хронічними захворюваннями. На цей час в країні зареєстровано понад 35 тис. випадків COVID-19 і понад 1,4 тис. смертей.

Чівенга повідомив парламенту, що програма вакцинації Зімбабве, яка є безкоштовною, була націлена на 60% населення, щоб отримати колективний імунітет.

Ніхто не знає, яким є колективний імунітет до коронавірусу. Багато експертів говорять, що це 70% населення і більше.

Уряд Зімбабве також веде переговори з Росією про закупівлю їх вакцини "Спутник V".

Частина громадян і правозахисні групи сумніваються в ефективності китайської вакцини та закликають уряд провести клінічні випробування, перш ніж починати вакцинацію.

Правозахисна група Zimbabwe Lawyers for Human Rights заявила, що судитиметься з урядом, якщо влада не проведе клінічні випробування вакцини Sinopharm. Чівенга відповів, що не хоче чути аргументів правозахисників, і всі охочі отримають вакцину.

Як писала раніше BBC, від коронавірусу на кінець січня в Зімбабве померли вже троє міністрів. Зокрема, глава МЗС Сібусісо Мойо, міністр транспорту Джоел Біггі Матіза і глава петенціарної системи Парадзай Уіллінгс Зімонді. Представник уряду Нік Мангвана заявив тоді, що це лікарі винні в смерті урядовців. Мовляв, так їх усунули з політичної арени. Потім вибачався за свої слова.

Як пише US News, із 2003 року Зімбабве розвернула активну співпрацю з Китаєм та Росією. Це сталося після сварки з західними країнами, які ввели санкції у відповідь на порушення прав людини та фальсифікацію виборів під час правління експрезидента Роберта Мугабе, який помер 2017-го.

Кампанії з вакцинації починають проводити по всій Африці. Щеплення роблять у невеликій частині з 54 країн континенту. Загальне населення Африки - 1,3 млрд осіб. Там понад 3,7 млн підтверджених випадків COVID-19. Велика частка хворих і загиблих від коронавірусу може бути неврахованою через брак тестів.

ПАР, на яку припадає 40% всіх підтверджених випадків Covid-19 в Африці, теж почала кампанію вакцинації з використанням вакцини Johnson&Johnson.

За даними "Африканських центрів по контролю і профілактиці захворювань", по всій Африці, потрібно вакцинувати приблизно 680 млн осіб для досягнення колективного імунітету. Експерти вважають, що вакцини почнуть надходити на континент у великих кількостях в кінці цього і протягом наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Зімбабве почала вакцинацію населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі