понеділок, 30 вересня 2024 14:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Завтра НАТО отримає нового генсека. Він має згуртувати Захід у допомозі Україні

Завтра НАТО отримає нового генсека. Він має згуртувати Захід у допомозі Україні
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час візиту до України, лютий 2023 року. Фото: president.gov.ua

2 жовтня Марк Рютте розпочне свою каденцію на посаді генерального секретаря Північноатлантичного альянсу.

Щоб утримати НАТО йому знадобляться усі навички побудови партнерської коаліції, які він "відточив" під час свого прем'єрства у Нідерландах, адже російська збройна агресія в Україні триває. Про це повідомило агентство Reuters.

Як пише Reuters, наразі багато чого залежить від того, чи зможе Рютте досягти консенсусу серед 32 держав-членів НАТО.

Його обов'язок захистити майже мільярд людей, що знаходяться під захистом блоку, залежатиме не лише від військової могутності блоку, а й від політичної єдності.

Повідомляється, що серед головних викликів, які постануть перед Рютте - можливе повернення "скептика" Дональда Трампа на посаду президента Сполучених Штатів Америки, країни, яка домінує силою в Альянсі, а також заклики східноєвропейських союзників до додаткових посилень для захисту від РФ і заклики України, яка не є членом блоку, про більшу кількість військової допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден скликає світових лідерів на 25-й Рамштайн

При цьому посадовці і дипломати країн-членів Альянсу очікують, що Рютте збереже пріоритети свого попередника Єнса Столтенберга. Йдеться про згуртування навколо підтримки України, збільшення країнами-членами НАТО витрат на оборону і залучення США до європейської безпеки.

На новій посаді Рютте знадобляться навички, які він отримав під час керівництва чотирма нідерландськими урядами. За словами ексміністерки оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен, Рютте - досвідчений менеджер і політик.

"Той факт, що він настільки досвідчений у пошуку шляхів просування вперед, компромісах, переконуванні та спілкуванні з людьми - я думаю, це буде дуже корисно", - сказала Оллонгрен.

Reuters повідомили, що Оллонгрен та інші описують стиль керівництва Рютте як "надзвичайно активний і практичний", що може стати "шоком" для такої ієрархічної організації, як НАТО.

"Він ніколи не подумає: "О, добре, я можу залишити це на завтра", - сказала Оллонгрен й додала, що Рютте завжди міг поєднувати "ввічливість із рішучістю".

Багато посадовців НАТО кажуть, що витрати на оборону потрібно буде збільшувати й далі - можливо, до 2,5% ВВП, або навіть більше, через додаткові озброєння для виконання масштабної реконструкції військово-політичного блоку.

Торік у Вільнюсі відбувся саміт Північноатлантичного альянсу. Україна стане членом НАТО без необхідності плану дій щодо членства, сказано у підсумковому комюніке.

На саміті у Вашингтоні у липні цього року НАТО заявило про мінімальне базове фінансування у €40 млрд для України і стійкий рівень допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Завтра НАТО отримає нового генсека. Він має згуртувати Захід у допомозі Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі