вівторок, 22 березня 2022 18:06

"Чи можливий Нюрнберзький процес над Путіним?" – що пише про нас світова преса

Чи можливий Міжнародний трибунал над військовим злочинцем Володимиром Путіним і рештою верхівки Росії? Таке питання ставить британське видання The Economist. Американське The Washington Post пише, хто такі російські олігархи, і як сформувався їх прошарок за правління Путіна. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Чи може Путін бути притягнутий до відповідальності Нюрнберзьким трибуналом?", The Economist, Велика Британія

Понад мільйон людей підписали петицію, щоб створити міжнародний трибунал на зразок Нюрнберзького для суду над російським президентом та його соратниками

Путін – "військовий злочинець". Так кажуть Джо Байден і Сенат США. Два колишні прем'єри Великої Британії, Гордон Браун і Джон Мейджор, приєдналися до більш ніж мільйона людей, які підписали онлайн-петицію, яка закликає до створення спеціального міжнародного трибуналу на зразок Нюрнберзького для суду над російським президентом та його найближчими соратниками. Але екстрадиція чинного глави держави для судового розгляду до міжнародного суду неможлива. Які шанси, що він може постати перед судом?

Автор: Getty Images
  Одна з акцій у світі на підтримку України. Плакат із Путіним «Кривавий убивця»
Одна з акцій у світі на підтримку України. Плакат із Путіним «Кривавий убивця»

Спочатку багато має стати на свої місця. В Україні проводиться перший етап – збирання доказів. 16 березня прокурор Міжнародного кримінального трибуналу Карім Хан, який судить окремих осіб, відвідав країну в рамках розслідування військових злочинів, злочинів проти людяності та геноциду. Рада ООН з прав людини проводить окреме власне розслідування.

Оскільки російські сили ув'язнули в Україні, військові злочини стали поширеними

Знайти докази військових злочинів нескладно. 16 березня росіяни розбомбили Донецький обласний драматичний театр у Маріуполі. Це найбільше бомбосховище обложеного міста, в якому близько 1300 людей, а зовні величезними літерами було написано двічі слово "Діти". Умисне завдання ударів по цивільному населенню є військовим злочином. Оскільки російські сили ув'язнули, військові злочини стали поширеними. Російські лідери навіть висунули ідею про можливе застосування забороненої хімічної зброї. Якщо однією з цілей порушення справ про військові злочини було бажання переконати російських командирів дотримуватися правил війни, це не спрацювало.

Далі докази мають розглянути в суді. Одна справа дійшла до суду. Позов України щодо конвенції ООН про геноцид до Міжнародного трибуналу, який розглядає конфлікти між державами. Це свідчить, що суди можуть з розумінням поставитися до українських аргументів.

Путіну і оточенню здається, що перебувають в безпеці від міжнародного правосуддя, поки залишаються при владі

У Сирії у 2012-2020 роках, та у М'янмі у 2021 році комісії ООН звинувачували режими у військових злочинах. Обидві країни зазнали санкцій і обидва режими залишилися при владі. Щодо Росії, то існують значні правові бар'єри. Було б важко довести, що Путін особисто наказував військам бомбити лікарні чи школи. Ймовірно, він віддавав письмові накази міністру оборони Сергію Шойгу, а можливо і начальникам штабів. Але поки Путін та його поплічники при владі, ці накази буде надзвичайно важко дістати. І навіть якби були звинувачення, їх проігнорували б. Росія не визнає міжнародний суд і не видає своїх громадян. Але якщо вона відмовляється підкорятися рішенню цього суду, єдина санкція - передати справу до Ради Безпеки ООН, де Росія має право вето. Путіну та його оточенню здається, що перебувають у безпеці від міжнародного правосуддя, доки залишаються при владі.

Автор: EastNews
  Плакат під час акції на підтримку України у Варшаві
Плакат під час акції на підтримку України у Варшаві

Однак це може бути не так щодо деяких чиновників нижчого рангу. Попри проблеми з висуненням звинувачень у військових злочинах, значні постаті потрапили до в'язниці. Одним з них був Ратко Младіч - командувач боснійсько-сербської армії під час боснійської війни 1992-1995 років, який був екстрадований до Гааги і визнаний винним у геноциді. Упродовж багатьох років його захищала сербська армія, але ситуація змінилася у 2011 році після того, як ЄС ясно дав зрозуміти, що Сербії буде дозволено зробити перші кроки на шляху до членства в Євросоюзі лише у випадку, якщо видасть Младіча.

Якщо Путін одного разу вирішить домовитися про те, щоб вибратися зі своєї української трясовини, то західні країни можуть розглянути питання про відміну санкцій в обмін на екстрадицію деяких російських військових злочинців. Тільки не чекайте, що це будуть ті, хто на вершині.

"Що таке олігарх насправді?", The Washington Post, США

Олігарх. Це слово відноситься до багатої еліти, людей, які не просто володіють владою і грошима, але контролюють достатньо ресурсів, щоб значно впливати на політику чи уряд.

Воно також міцно асоціюється з багатими і впливовими людьми в РФ, особливо з тими, хто розбагатів у пострадянську епоху. Зокрема з тими, хто сьогодні залишається пов'язаним із Кремлем.

Олігархія – влада небагатьох. А Оксфордський словник визначає "олігарха" як "надзвичайно багату і могутню людину, особливо росіян, яка розбагатіла на бізнесі після розпаду СРСР".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінляндія затримала понад 20 яхт через санкції проти російських олігархів

Слово олігарх має грецьке коріння. Воно утворене від oligoi ("небагато") та archein ("влада"). Аристотель використав його для опису привілейованої меншості, що здійснює деспотичну владу в корисливих цілях.

Але це слово набуло нового значення після російського вторгнення в Україну і санкцій західних країн проти Росії та її промислових магнатів, що крутяться навколо Путіна.

Автор: EastNews
  Влучення російської «Точки-У» в житловий будинок у Києві
Влучення російської «Точки-У» в житловий будинок у Києві

Ці еліти та їх дорогі активи, від мегаяхт до елітної нерухомості у Нью-Йорку та Лондоні, виплеснулися через новини в інтернеті та потрапили під санкції США, Великої Британії та ЄС. Серед них власник футбольного клубу "Челсі" Роман Абрамович, гірничодобувний магнат Алішер Усманов, та промисловець з виробництва добрив та добування вугілля Андрій Мельниченко. Раніше цього місяця Італія заявила, що захопила суперяхту Мельниченка, яка може похвалитися ліжком розміру king-size, що обертається, і ручками для ванни, вартістю $40 тис.

Але деякі експерти кажуть, що російські олігархи вже не мають колишнього впливу. У Росії є два покоління олігархів – старе і нове.

Перше покоління з'явилося після розпаду СРСР 1991 року. Державний контроль над економікою тоді почав слабшати під час перебудови Михайла Горбачова. Наступник Горбачова на посаді президента РФ Борис Єльцин прискорив приватизацію, прагнучи перетворити Росію на вільну ринкову економіку. Уряд продавав державні підприємства, від невеликих ресторанів до нафтових гігантів, на сфальсифікованих аукціонах, та за допомогою приватизаційних ваучерів. Почалася боротьба за здобич.

Автор: Getty Images
  Путін у супроводі глави «Газпрому» Олексія Міллера відвідує судно-трубоукладач Pioneering Spirit у Чорному морі в червні 2017 року
Путін у супроводі глави «Газпрому» Олексія Міллера відвідує судно-трубоукладач Pioneering Spirit у Чорному морі в червні 2017 року

Перші російські магнати, деякі з яких мали добрі зв'язки з владою, інші не боялися ризикувати, нажили величезні статки. Російські виборці на той час цинічно називали ажіотаж "прихватизацією". Ці ранні олігархи були підприємцями, які будували все з нуля. Вони купували дешеві активи, такі як нафтопереробні заводи, шахти та фабрики у держави, а потім продавали їх із швидким прибутком.

Один із прикладів Абрамович. Він купив державну нафтову компанію "Сибнефть" за $250 млн на сфальшованому аукціоні в 1995 році, а через 10 років продав її назад уряду за $13 млрд.

Путін створив власний клас впливової еліти - нових олігархів

Але після того, як Путін став президентом у 2000 році, епоха старої гвардії значною мірою добігла кінця. Він вирішив приборкати владу російських олігархів і зміцнити власну. Попутно створив власний клас впливової еліти – нових олігархів.

За словами професора пострадянської зовнішньої політики Колумбійського університету Тімоті Фрая, новий клас олігархів поділяється на три категорії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон збирає докази воєнних злочинів Росії в Україні

По-перше, це ті, хто має давні зв'язки з Путіним. Ці люди побудували компанії в основному на величезних державних контрактах, які були одночасно прибутковими і розподілялися на неконкурентній основі. Наприклад, у 2018 році Путін відкрив міст вартістю $4 млрд, що сполучає Росію з Кримом. Його побудував бізнесмен-мільярдер та будівельний магнат Аркадій Ротенберг, який також є другом дитинства Путіна та його колишнім спаринг-партнером із дзюдо.

По-друге, керівники підприємств, які "набили собі оскому в Росії в путінську епоху" та були призначені президентом керувати великими держкомпаніями. До цієї групи входить Ігор Сєчін, близький соратник Путіна, призначений головою правління державної нафтової компанії "Роснефти". Цього місяця Франція захопила 86-метрову яхту Сєчіна Amore Vero. США, Велика Британія та ЄС наклали санкції на Сєчіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другий Нюрнберг для Путіна: петицію підписали понад 1 млн людей

По-третє, є яструби національної безпеки - елітні силовики і військові, прихильники жорсткої лінії, деякі з них пов'язані з Путіним з того часу, як він працював агентом КДБ. Хоча вони і не є традиційними олігархами, деякі з них скористалися зв'язками в службах безпеки і "перевели їх в готівку".

Не всі багаті росіяни мають тісні зв'язки із Кремлем. Але щойно людина сягає певного рівня в Росії, то привертає увагу влади.

Важко вижити у бізнесі, не маючи добрих стосунків із впливовими людьми в Росії

"Важко вижити у бізнесі, не маючи добрих стосунків із впливовими людьми в Росії", - каже Фрай.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, російське вторгнення заходить у глухий кут, але найближчим часом обстріли міст призводитимуть до дедалі більшої кількості жертв серед цивільних. А Україна на очах стає частиною Заходу у війні проти Росії, вважає історик Ярослав Грицак.



Зараз ви читаєте новину «"Чи можливий Нюрнберзький процес над Путіним?" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі