вівторок, 08 жовтня 2024 16:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Угорщина загальмувала кредит на $50 млрд для України

Угорщина загальмувала кредит на $50 млрд для України
Міністр фінансів Угорщини Міхалі Варга. Фото: Facebook.com/VargaMihalyKepviselo

Угорщина загальмувала остаточну угоду про кредит на $50 млрд від країн G7 для України до президентських виборів у Сполучених Штатах Америки, відклавши своє рішення щодо термінів поновлення санкцій Європейського Союзу проти Російської Федерації.

Про це заявив міністр фінансів Угорщини Міхалі Варга, повідомили Reuters.

"Ми вважаємо, що це питання, продовження російських санкцій, має бути вирішене після виборів у США. Ми маємо побачити, у якому напрямку рухатиметься майбутня адміністрація США з цього питання", - заявив Варга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто найбільше допомагає Україні під час війни - інфографіка

Вашингтону потрібно, щоб ЄС змінив свої терміни поновлення санкцій із нинішніх шести місяців на кожні три роки, щоб він міг внести близько $20 млрд у кредит G7, що відповідає внеску Європейського Союзу, заявили представники ЄС, повідомляє Reuters.

$10 млрд, що залишилися, будуть надані членами G7 Канадою, Великою Британією і Японією.

Кредит, узгоджений лідерами G7, обслуговуватиметься за рахунок надходжень, отриманих від активів російського центрального банку обсягом близько $300 млрд, заморожених на Заході після російського повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році.

За словами чиновників, Вашингтон не хоче кожні шість місяців турбуватися про те, чи залишаться замороженими російські активи, які забезпечують кредит, чи ні, повідомляє Reuters.

ЄС заявив, що прибутки від усіх російських активів, заморожених на Заході, можуть профінансувати кредит обсягом до €45 млрд ($49,44 млрд).

Оскільки більшість активів перебувають у Європі, ЄС заявив, що може надати до €35 млрд для кредиту G7. Цю суму буде зменшено на суму, яку внесуть США.

"Рішення Угорщини означає, що остаточні внески кожної з країн G7 будуть визначені лише після виборів 5 листопада", - пише Reuters.

У червні лідери G7 домовилися до кінця року виділити Україні кредит у $50 млрд під заставу прибутків від заморожених російських активів.

20 вересня під час перебування у Києві президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС надасть Україні кредит у розмірі до €35 млрд в межах зобов'язання G7.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина загальмувала кредит на $50 млрд для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі