вівторок, 11 січня 2022 20:12

"Важко говорити з пістолетом біля скроні України": що пише світова преса про переговори РФ і США

У Женеві відбулася зустріч представників США й Росії щодо вимог Москви до Америки й НАТО відступити зі Східної Європи. Це відбувається на тлі масового скупчення російських військ і техніки біля українських кордонів і загрози нової російської агресії. Що про це писали у світових ЗМІ.

"Росія применшує загрозу Україні в переговорах зі США", ВВС, Велика Британія

Росія повідомила США, що не має наміру нападати на Україну. Про це її представник заявив у Женеві. Після зустрічі, яка тривала сім годин у понеділок, 10 січня, сторони домовилися продовжити докладати зусиль, щоб знизити напруженість. Але не помітно жодних ознак серйозного прориву.

Російські й американський дипломати обговорити віч-на-віч протистояння через Україну й вимоги Росії до НАТО відступити зі Східної Європи. Хоча згоди не досягли, сторони висловили занепокоєння і виклали вимоги з можливістю продовжити розмови в майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступ України в НАТО: конгресмени США запропонували суперхід

Проте прірва між сторонами залишається глибокою. США закликали Росію до деескалації ситуації та відведення військ від кордонів України, але не дістали жодних гарантій, що це станеться.

Росія натомість вимагає від НАТО дати "залізобетонну гарантію", що Альянс ніколи не запропонує Україні членство. США категорично відкинули таку вимогу. Америка натомість пропонує Росії взаємні обмеження військових навчань і розгортання ракет у Європі, але очікувано, для Москви цього замало.

Автор: ВВС
  Карта розширення НАТО на схід у Європі після 1997 року
Карта розширення НАТО на схід у Європі після 1997 року

Оптимісти вказують, що переговори були діловими, а Росія каже, що не має наміру нападати на Україну. Песимісти кажуть, що навіть після таких запевнень американські чиновники не впевнені, чи справді Москва налаштована на дипломатичний шлях розв'язання кризи.

Автор: Reuters
  Представниця США на переговорах Венді Шерман
Представниця США на переговорах Венді Шерман

Заступниця держсекретаря Венді Шерман заявила, що Америка відкинула російські пропозиції, які були "неприйнятними", зокрема вимогу, щоб НАТО взяло зобов'язання ніколи не приймати Україну.

Не дозволимо нікому припинити політику відчинених дверей Альянсу, яка завжди була центральною для НАТО - Держдеп

"Ми не дозволимо нікому припинити політику відчинених дверей Альянсу, яка завжди була центральною для НАТО", - сказала Шерман.

Представник МЗС Росії Сергій Рябков зауважив, що переговори були "діловими й професійними", але попередив США не "недооцінювати ризики" напруженості.

Автор: Reuters
  Представник Росії на переговорах Сергій Рябков
Представник Росії на переговорах Сергій Рябков

Зустріч у понеділок відбулася без європейських союзників, зокрема й України. Проте Шерман та інші американські посадовці запевнили, що Україну, Європу та членів НАТО включать до перемовин, якщо будуть якісь рішення щодо цих країн.

У понеділок верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррелль заявив, що вважає, що російське вторгнення все ще можливе.

По той бік кордону 100 тисяч російських військових. Мабуть, вони прийшли туди не кави попити! - Боррель

"По той бік кордону 100 тисяч російських військових. Мабуть, вони прийшли туди не кави попити!", - сказав він.

"США заявляють про те, що не було прориву у "відвертих" переговорах із Росією щодо кризи на кордоні з Україною", CNN, США

Венді Шерман заявила, що поки не знає, чи готова Росія до деескалації ситуації з Україною.

Після зустрічі Рябков заявив, що попри хвилювання США щодо російських військ уздовж українських кордонів Москва не планує розпочинати воєнні дії.

Автор: Reuters
  Венді Шерман (ліворуч) і Сергій Рябков (праворуч) на переговорах з питань безпеки в понеділок, 10 січня, у Женеві
Венді Шерман (ліворуч) і Сергій Рябков (праворуч) на переговорах з питань безпеки в понеділок, 10 січня, у Женеві

"Ми пояснили, що не плануємо нападати. Усі навчання військ відбуваються на території Росії і немає підстав побоюватися сценарію ескалації", - сказав він.

Шерман каже, що США окреслили деескалацію як відведення Росією тисяч військових від кордонів з Україною в казарми або пояснення, які навчання вони проводять, і яка їхня мета. За її словами, росіяни кажуть, що скупчення військ не є передвісником вторгнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без України не ухвалять жодних рішень щодо її майбутнього - що про нас пише світ

За словами Шерман, США й Росія провели "корисні дискусії", але не було конкретики. Рябков назвав переговори "діловими" й "професійними", але жодного прогресу не досягли.

"Щодо центрального питання для Росії про відмову від розширення НАТО, то немає прогресу. Це надалі одна з головних проблем. Усе інше залежить від того, що буде далі в цьому питанні", - сказав Рябков.

Пакет допомоги США для України передбачає стрілецьку зброю і боєприпаси, радіоприймачі, медичне обладнання, запасні частини

Наприкінці грудня адміністрація президента США Джо Байдена тихо дозволила надати Україні додаткові $200 млн на допомогу в галузі безпеки. Пакет дозволяє дати більшу частину того ж оборонного обладнання, яке США давали в минулому, зокрема стрілецьку зброю і боєприпаси, радіоприймачі, медичне обладнання, запасні частини та інше обладнання. Пакет затвердили за кілька тижнів до того, як Америка й Росія мали розпочати переговори.

На доправлення цього обладнання знадобиться певний час. Інше обладнання, на $60 млн, санкціоноване минулого літа, вже наближається до завершення.

У Держдепі заявили, що озброєння Україні уже доправили впродовж останніх тижнів і допомога надходитиме й далі, але відмовилися обговорювати деталі.

За останній рік ми дали Україні більше допомоги в галузі безпеки, ніж будь-коли з 2014 року. Постачання тривають і на найближчі тижні заплановано ще більше - Держдеп

"Не збираюся вникати в кожен транш допомоги в галузі безпеки. За останній рік ми дали Україні більше допомоги в галузі безпеки, ніж будь-коли з 2014 року. Постачання тривають і на найближчі тижні заплановано ще більше", - сказав представник Держдепу.

Станом на середину грудня США дали Україні допомоги в галузі безпеки на понад $450 млн. Адміністрація Байдена надіслала в Україну нові ракети Javelin і командно-пускові установки до них, патрульні катери класу Island, аптечки, радіоприймачі, електроніку, медичне обладнання, двигуни, генератори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білому домі повідомили про можливі російські фейки після переговорів у Женеві

Держсекретар Ентоні Блінкен сказав, що адміністрація продовжує надавати оборонну допомогу Україні.

"Якщо буде подальша агресія Росії проти України, побачимо ще більше цієї допомоги", - сказав Блінкен.

Ці постачання не змінять правила гри в протистоянні Києва й Москви. Їх недостатньо, щоб стати серйозною перешкодою для російського вторгнення. Проте українці дали зрозуміти Штатам, що хочуть додаткової допомоги в галузі безпеки, крім уже наданої оборонної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель блокувала зброю Україні, ФСБ влаштовує провокації, а Путін погрожує - що про нас пише світ

Блінкен напередодні переговорів сказав, що не бачить перспектив для прориву в переговорах.

"Важко побачити реальний прогрес в атмосфері ескалації, важко говорити з пістолетом у скроні України. Тому, якщо ми справді збираємося досягти прогресу, нам варто побачити деескалацію. Росія має відступити від погроз щодо України. Ми тут, бо впродовж останнього десятиліття Москва не раз скоювала акти агресії проти сусідів - Грузії, Молдови, України, а тепер знову загроза для України", - сказав Блінкен.

Санкції проти Росії не діють. Москва просто стає дедалі впертішою

"Санкції проти Росії не діють": чому є скептицизм про попередження Вашингтона Москві щодо Києва", CNBC, США

Експерти кажуть, що запровадження санкцій проти Росії може не допомогти розв'язати проблему та зняти напруженість у відносинах Росії і США через Україну.

"Санкції проти Росії не діють. Москва просто стає дедалі впертішою. У відповідь Захід теж стає впертішим. І ми наближаємося до справді небезпечного протистояння в галузі безпеки", - каже колишній посол Великої Британії в Росії Тоні Брентон.

Почесний директор центру євразійських, російських і східно-європейських досліджень Джорджтаунського університету Анджела Стент також вважає, що загроза санкцій не відлякує Росію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід поставив РФ на місце": які головні висновки з перемовин у Женеві

"Якщо Путін вирішить вторгнутися в Україну, не впевнена, що перспектива санкцій його стримає. Російське вторгнення можливе, шанси 50:50. Це може бути обмеженіше вторгнення, а не масове, як говорили досі. Така небезпека є", - каже Стент.

Штати й Росія провели переговори в Женеві й планують продовжити дискусії в Раді "Росія-НАТО" в Брюсселі в середу. Після цього в четвер відбудеться сесія ОБСЄ у Відні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація складна, як 2014-го": що для України означають переговори США та Росії в Женеві

"І Росія, і США хочуть уникнути військового зіткнення. Проте Москва слабша і хоче, щоб те, що американці бачать її війська, допомогло задовольнити російські інтереси", - каже Брентон.

Президент Байден вважає Китай, а не Росію, головним викликом для безпеки США. Серйозне протистояння з Москвою насправді значно ускладнює виклики для Америки.

У минулому огляді преси Gazeta.ua теж писала про переговори, які тривають упродовж цього тижня та перспективи російського нападу на Україну.

Зараз ви читаєте новину «"Важко говорити з пістолетом біля скроні України": що пише світова преса про переговори РФ і США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі