вівторок, 07 травня 2019 09:37

У Туреччині скасували перемогу опозиціонера на виборах - ЄС оголосив вимоги

У Туреччині скасували перемогу опозиціонера на виборах - ЄС оголосив вимоги
Фото: Hürriyet

Вища виборча рада Туреччини скасувала результати виборів мера Стамбула, на яких переміг представник опозиційних сил Екрем Імамоглу.

Про це повідомляє Daily Sabah.

Виборча рада ухвалила рішення про повторне проведення місцевих виборів у Стамбулі. Їх призначили на 23 червня.

Таке рішення ухвалили нібито у зв'язку з тим, що керівна Партія справедливості та розвитку виявила порушення під час проведення виборів.

Євросоюз закликав турецьку владу невідкладно пояснити громадськості підстави для такого рішення і допустити європейських спостерігачів до повторних виборів.

У спільній заяві високого представника ЄС Федеріки Могеріні та єврокомісара з питань розширення Йоганнеса Гана наголошується, що справедливий і прозорий виборчий процес є важливим для будь-якої демократії, і саме він є в основі відносин між ЄС і Туреччиною. Тому важливо, щоб виборчі органи Стамбула могли виконувати свою роботу незалежно, відкрито та прозоро, відповідно до міжнародних виборчих норм і стандартів, щоб гарантувати легітимність виборчого процесу.

"У цьому контексті ми очікуємо, що турецька влада продовжить запрошення для міжнародних спостерігачів, таких як Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи, для спостереження за повторними виборами", - йдеться у заяві представників ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турецький президент програв місцеві вибори

Місцеві вибори у Стамбулі пройшли 31 березня. На них із відривом у 13 729 голосів переміг кандидат від головної опозиційної Республіканської народної партії Екрем Імамоглу.

Керівна партія заявила про порушення при підрахунку голосів, розбіжності між кількістю зареєстрованих виборців і кількістю бюлетенів, нібито голосували люди, які не мають права голосу.

У відповідь на це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив із "надзвичайним запереченням" і вимагав анулювати результати виборів мера Стамбула.

Зараз ви читаєте новину «У Туреччині скасували перемогу опозиціонера на виборах - ЄС оголосив вимоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі