четвер, 01 квітня 2021 18:34

У Бразилії рекордні тисячі смертей від коронавірусу в день

У Бразилії рекордні тисячі смертей від коронавірусу в день
Працівники опускають труни на цвинтарі в бразильському Сан-Паулу / Getty Images

У березні кількість загиблих від коронавірусу в Бразилії вийшла з-під контролю. У країні з населенням 211 млн людей минулого місяця померло понад 66,5 тис. осіб, що вдвічі перевищує попередній місячний рекорд країни – в липні 2020-го.

Щоденна смертність від хвороби виросла до рекордних 3869 смертей - це найвищий показник від початку пандемії. Загалом, у країні померли понад 322 тис. осіб, а перехворіли 12,7 млн. Про це пише Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Pfizer знизив ефективність своїх вакцин від коронавірусу

Експерти в галузі охорони здоров'я кажуть, що вибух коронавірусу частково спричинений його місцевим штамом P1, яким можуть повторно захворіти навіть ті, хто хворів вихідним штамом. Він вважається також більш заразним.

"Ніколи в історії Бразилії ми не бачили, щоб одна подія вбила так багато людей за місяць. З наближенням зими в Південній півкулі та швидким поширенням вірусу країна стикається з ідеальним штормом. Це загроза не тільки для Бразилії, а й для всього світу", - каже місцевий лікар Мігель Ніколеліс.

Штам P1 поширився в більш ніж двох десятках країн, включаючи США, Велику Британію і Японію. Дослідники кажуть, що поки пандемія продовжує безконтрольно вирувати в Бразилії, існує ризик, що в країні може з'явитися більше штамів коронавірусу.

Сплеск в країні перевантажив лікарні й змусив лікарів приймати болісні рішення щодо того, кому давати життєво важливу допомогу, віддаючи пріоритет тим, хто, швидше за все, залишиться живим.

"Ми знаходимося на гіршому етапі пандемії, і є ознаки, що квітень теж буде поганим. Найгірше попереду", - каже епідеміолог Етель Антунеш з університету Еспіріту-Санто.

Ліжка хворих на Covid-19 в відділеннях інтенсивної терапії заповнені більш ніж на 90% в 18 з 27 штатів Бразилії, і ще 7 штатів наближаються до цього рівня. Щонайменше 230 пацієнтів з підозрюваними чи підтвердженими випадками коронавірусу померли в очікуванні ліжка в реанімації в Сан-Паулу в березні. У кількох штатах почали впроваджувати протоколи, що визначають, які пацієнти отримуватимуть допомогу у відділенні інтенсивної терапії, віддаючи пріоритети тим, хто найбільш ймовірно виживе.

Президент країни Жаїр Болсонару постійно нехтує коронавірусом, порівнюючи його з грипом і публічно поширює міфи про вакцини, перешкоджаючи боротьбі з пандемією. Під тиском соратників в Конгресі, він призначив свого 4-го міністра охорони здоров'я по боротьбі з пандемією за рік. Він стверджує, що економічні збитки від карантину гірші, ніж сам вірус, і ця позиція змусила владу штатів і місцеві органи влади впроваджувати безладну пандемічний політику.

Бразилія, тим часом намагається забезпечити достатню кількість доз вакцин і не встигає виконати завдання МОЗ з імунізації всього дорослого населення до кінця року. Країна використовує 2 вакцини - AstraZeneca і CoronaVac, розроблену в Китаї. Для обох вакцин потрібно 2 дози. 8% населення отримали першу дозу, а 2,3% - другу. Регулюючі органи охорони здоров'я видали екстрений дозвіл на одноразову вакцину Johnson&Johnson, але 38 млн доз, закуплених країною, почнуть надходити тільки в серпні.

Зараз ви читаєте новину «У Бразилії рекордні тисячі смертей від коронавірусу в день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі