вівторок, 08 травня 2018 22:10

Трамп розриває ядерну угоду з Іраном - офіційна заява

Трамп розриває ядерну угоду з Іраном - офіційна заява

На пресконференції у Білому домі президент США Дональд Трамп заявив, що США виходять із ядерної угоди з Іраном.

"США вийдуть з іранської ядерної угоди. Найближчим часом я підпишу президентський меморандум, який також введе щодо іранського режиму санкції найвищого рівня ", - наводить слова американського лідера Газета. ру

Трамп заявив, що іранська угода "дефектна в своїй основі". Вона не обмежує доступ лідерів терористів до виготовлення ядерної зброї. Це може призвести до гонки озброєнь на Ближньому сході.

Також Трамп підписав обіцяний меморандум. Він вводить проти Ірана нові санкції. Вони будуть найвищого рывня, заявив прнзидент США.

Подробиці не розголошується. Відомо, що санкції зачеплять інші країни, які будуть допомагати Ірану в розробці ядерної зброї.

"Лідери Ірану повинні захотіти працювати над новою ефективною угодою, яка буде вигідна і Ірану, і його громадянам. Коли вони захочуть, я буду готовий і щасливий", - заявив Трамп. Кілька разів пропонував Ірану почати розробку нової угоди, але вони відмовлялися, говорить. Також пообіцяв, що буде співпрацювати з союзниками заради вирішення іранської проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КНДР звинуватила США в провокаціях

"Франція, Німеччина і Великобританія висловлюють жаль з приводу рішення президента США Дональда Трампа вийти з Спільного всеосяжного плану дій. Міжнародний режим нерозповсюдження ядерної зброї під загрозою ", - написав у своєму Twitter президент Франції Емануель Макрон.

"Ізраїль повністю підтримує сьогоднішнє сміливе рішення президента Трампа відкинути жахливу ядерну угоду з терористичним режимом в Тегерані", - заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в зверненні до ізраїльського народу


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі смерті Маккейна, Трампа на похорон не запросять

Американська сторона дає партнерам Тегерана від 90 до 180 днів для припинення співпраці, йдеться в заяві Мінфіну США.

Президент Ірану Хасан Роухані зазначив, що США ніколи не дотримувалися взятих на себе зобов'язань.

Іран погодився заморозити свою ядерну програму в липні 2015 року. після довгих переговорів з США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною. Міжнародне сообщетсво зняло частину санкцій у відповідь в січні 2016 року. Дональд Трамп не раз критикував угоду з Іраном і погрожував вийти з неї. Трамп вважає, що угода обмежує ядерну програму Тегерана тимчасово. Вимагав посилити умови угоди і обмежити створення в Ірані балістичних ракет.

Зараз ви читаєте новину «Трамп розриває ядерну угоду з Іраном - офіційна заява». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі